3 koktajle owocowe
Zdecydowanie częściej w mojej diecie występują koktajle w porze letniej, zimą robię je sporadycznie. Pewnie dlatego, że mamy wtedy ograniczoną ilość świeżych owoców i nie kombinuję aż tak ze smakami - wystarcza mi jogurt + banan i do widzenia :) W lecie owców jest więcej, co wiąże się z większymi możliwościami do modyfikacji smaków. Koktajle/smoothie czy inne musy owocowe, to przede wszystkim skoncentrowane źródło witamin i minerałów - im więcej owoców i warzyw zmiksujemy ze sobą, tym więcej cennych wartości sobie dostarczymy, nie zapominając o przyjemnych doznaniach smakowych! :) Dzisiaj podzielę się Wami pomysłami na 3 koktajle:
1) Truskawkowo-brzoskwiniowy
Składniki (na 2 szklanki po 200 ml):
- 100 g truskawek
- 100 g brzoskwini (1 cała)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego + 3 łyżki mleka
- Dodatki: opcjonalnie (tutaj: brzoskwinia, żurawina)
*Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy
2) Arbuzowo-truskawkowy
Składniki (na porcję 200 ml):
- 100 g truskawek
- 100 g arbuza
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Dodatki (tutaj: orzech brazylijski, słonecznik, rodzynki w czekoladzie)
3) Brzoskwiniowy na mleku sojowym z błonnikiem owsianym (opcja wegańska)
Składniki (na porcję 200 ml):
- 100 g brzoskwini (1 cała)
- 5-6 łyżek mleka sojowego waniliowego
- Płaska łyżeczka błonnika owsianego (mogą być zwykłe otręby)
- Dodatki (tutaj: orzechy nerkowca, nasiona chia, brzoskwinia)
Komentarze
Prześlij komentarz