Ciasto fasolowo-kokosowe
Idealna alternatywa słodyczy dla osób dbających o zdrowie. Ciasto wysokobiałkowe, gdyż przeważającym składnikiem jest fasola, aromatyczne i słodkie. Po prostu uwielbiam takie nieinwazyjne słodkości! Moja próba do muffinek z fasoli czerwonej zakończyła się klęską, ale postanowiłam spróbować trochę innej wersji, którą teraz uważam za udaną, więc i Wy się nie poddawajcie jak Wam coś raz nie wyszło i pamiętajcie, że do trzech razy sztuka. Czytajcie poniższą listę składników i biegnijcie do sklepu! :):
- 300 g ugotowanej fasoli białej (jeżeli wybieracie wersję mniej zdrową i szybszą - można użyć fasoli z jednej puszki)
- 2 jajka
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 4 łyżki mąki kokosowej
- Coś do posłodzenia: łącznie 7 łyżek: 4 łyżki ksylitolu, 3 łyżki melasy (melasa sprawia, że ciasto jest ciemniejsze, bardziej karmelowe) - można użyć tylko jednej substancji słodzącej, bądź dowolnie je modyfikować: melasę zastąpić miodem, skorzystać z samego ksylitolu, zamienić go na erytrol - jak wolicie! :)
- 3/4 szklanki mleka - użyłam krowiego, ale jeżeli ktoś z Was cierpi na nietolerancję laktozy, może zmienić na mleko kokosowe
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki cynamonu
- Na wierzch opcjonalnie: sezam, żurawina, słonecznik, kilka kostek posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Zmiksować fasolę z jajkami i olejem, kolejno dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyłożyć do blaszki (może być to keksówka/blaszka średniej wielkości np. ok. 25x20 cm/forma na tartę). Wierzch posypać dodatkami i piec ciasto przez 30 minut w 170 stopniach. Voila!
Informacje dla alergików:
* Ciasto nie zawiera glutenu
* Zamiana mleka krowiego na kokosowe sprawi, że będzie to również ciasto bezlaktozowe
Komentarze
Prześlij komentarz