Kotleciki z groszku z kaszą jaglaną i surówką
Poniedziałek jest dniem, w którym najczęściej nie mam pełnej lodówki, świeżego mięsa i warzyw, ale na szczęście w szafkach zawsze kryją się jakieś zasoby. Dzisiaj naszła mnie ochota na wegetariański obiad. W zasadzie ten, to nawet wyszedł wegański (bo nawet jajek w domu zabrakło 😂). Przygotowanie obiadu zajęło mi około 25 minut.
*Przepis bezglutenowy, bez laktozy, bez jaj, wegański
Składniki na 1 porcję:
- 120 g groszku zielonego (ja użyłam groszku w zalewie - oczywiście zdrowszy jest świeżo gotowany, wtedy należy ugotować ok. 5-6 łyżek)
- 1 łyżka mąki (użyłam gryczanej, jednak może być to inna mąka, jeśli chcecie, aby pozostał to obiad bezglutenowy można użyć mąki kukurydzianej, ziemniaczanej, owsianej z symbolem przekreślonego kłosa, jaglanej, teff, z ciecierzycy).
- 1 łyżeczka masła orzechowego - mówię Wam, masło tutaj robi robotę.
- Pół cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: sól himalajska, kurkuma, czosnek suszony, curry, pieprz + opcjonalnie ulubione przyprawy
- Kasza jaglana (50g)
- Oliwa z oliwek lub olej z pestek dyni do polania kaszy
- Kwaszona kapusta (tutaj 2-3 łyżki) + ogórek kwaszony
Przygotowanie:
- Opłukać kaszę jaglaną i ugotować z niewielką ilością soli himalajskiej.
- W miseczce zmiksować zielony groszek z cebulką, dodać mąkę, przyprawy, masło orzechowe i całość wymieszać.
- Smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na patelni z powłoką nieprzywierającą po ok. 3 min z każdej strony
- Podać placuszki z kaszą jaglaną, kwaszoną kapustą i ogórkiem.
Masło już mamy. Teraz pozostałe składniki i bierzemy się za gotowanie :)
OdpowiedzUsuń