Pieczarki nadziewane mięsem z indyka


Ostatnio miałam stagnację, jeżeli chodzi o wymyślanie innych potraw niż kasza z warzywami i pieczone ziemniaki. Przez nadmiar obowiązków czułam, że się wypalam, ale świadomość, że wypadałoby bardziej urozmaicać dietę, zmotywowała mnie do gotowania. Dzisiaj upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu, mianowicie razowe ciasto twarogowe i pieczarki nadziewane mięsem z indyka. Są to przepisy proste i szybkie. Tak, jak lubię najbardziej :) Przepis na ciasto pojawi się za kilka dni. 

Składniki:


  • 400 g pieczarek  - ja swoje kupiłam w biedronce -  nazywały się dosłownie "pieczarki do nadziewania", jednak można w sklepie wybrać sobie po prostu średniej wielkości pieczarki - być może okaże się to praktyczniejsze, bo będą na tzw. jednego kęsa. Duże pieczarki trzeba sobie kroić.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 cebula 
  • 1/2 plasterki sera żółtego 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i przyprawy gyros 

Przygotowanie:

  • Włącz piekarnik do nagrzewania na 180 stopni. 
  • Mocz pieczarki ok. 5 min w wodzie, dokładnie je umyj, usuń z pieczarek nóżki, a podczas moczenia warzyw:
  • Na łyżce oleju rzepakowego podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, po 3 min. dodaj do niej mięso przyprawione przyprawą gyros i ziołami prowansalskimi. Smaż mięso i cały czas dokładnie mieszaj, po chwili dodaj uprzednio usunięte i pokrojone nóżki pieczarek. Duś całość pod przykryciem ok. 5 minut, dodaj koncentrat i dokładnie wymieszaj, dodaj opcjonalnie ziół i pieprzu. Farsz jest już gotowy.
  • Umyte pieczarki nadziewaj farszem, wyłóż na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i piecz około 20-25 minut, ale w ostatnich 5 min. pieczenia posyp pieczarki kawałkami sera (może być to ser mozzarella).
Uwaga: Pieczarki zawierają dużo wody, więc nie wykładajcie ich bezpośrednio na ruszt w piekarniku. 


Pieczarki podałam z sałatką na bazie: rukoli z dodatkiem pomidorków sycylijskich, rzodkiewki, awokado i papryki. Całość polałam olejem lnianym. 





Komentarze

Popularne posty