Gryczano-orzechowe ciasto bezglutenowe



Spontaniczne pieczenie, to najlepsze pieczenie 😊 Jestem zwolenniczką szybkich, prostych przepisów, dlatego i tym razem mam dla Was przepis na ciasto w 10 minut + czas pieczenia (30 min). Ciasto jest z dodatkiem mąki gryczanej, która jest wyczuwalna w smaku, zatem jeśli nie lubicie gryki użyjcie mąki ryżowej/kokosowej. Dodatkowo konsystencja jest zwarta, więc możecie zapakować je na wynos/na drugie śniadanie lub zjeść na podwieczorek. 

Składniki:

  • 120 g masła orzechowego (im większa procentowa zawartość orzechów, tym lepiej)
  • 1 jajko
  • 60 g mąki gryczanej + 30 g mąki ryżowej + 40 g mąki kokosowej | oprócz mąki gryczanej można użyć samej mąki kokosowej lub samej mąki ryżowej (łącznie 70 g)
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrolu
  • 1 banan
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki wody
  • Na wierzch: łyżka płatków migdałowych, łyżka surowego kakao - można zmodyfikować i wierzch posypać np. sezamem, lnem, orzechami, żurawiną.
  • Opcjonalnie do przełożenia ciasta: 3 łyżki dżemu truskawkowego (można użyć innego smaku). W tym przypadku dżem to jedyne źródło cukru białego, ale oczywiście można skorzystać z zamiennika bezcukrowego. 

Przygotowanie:

  • Banan rozgnieść widelcem, dodać masło orzechowe, jajko, wodę. Całość wymieszać.
  • Do masy dodać mąki, substancje słodzącą i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać.
  • Przelać masę do keksówki. Posypać wierzch dodatkami i włoży masę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut. 
  • Po wyjęciu ciasta odczekać około 10-15 min. przekroić je na pół, posmarować dżemem i ponownie złożyć.
UWAGA: ciasto w piekarniku rośnie, dlatego nie przejmujecie się jeżeli warstwa wyłożonej do keksówki masy jest cienka. 



Komentarze

Popularne posty