Kasza jaglana z mięsem mielonym z dodatkiem kurkumy i szpinaku

Ostatnio było na słodko, a dzisiaj w końcu coś na obiad! I w końcu coś w mięsem 😋
Informacje dla alergików: bez glutenu, bez laktozy, bez jajek


Składniki:
- 100 g świeżego mięsa mielonego ze schabu wieprzowego / można użyć mięsa drobiowego
- 50 g kaszy jaglanej
- 2/3 garście szpinaku świeżego
- 50 g cebuli
- ząbek czosnku
- 8 g masła klarowanego (0.5 x łyżka)
- Łyżka oleju lnianego i łyżeczka musztardy
- Przyprawy: ja użyłam mieszanki 18stu ziół i kurkumy (jeśli nie macie mieszanek polecam zioła prowansalskie, czosnek suszony, paprykę mieloną słodką/ostrą).

Przygotowanie:

  • Mięso mielone przyprawić (ja skorzystałam z mieszanki 18tu ziół i kurkumy- ok. pół łyżeczki)
  • Włączyć do gotowania kaszę jaglaną
  •  W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek, po 3 min. dodać mięso i podsmażyć. Dolać 3 łyżki wody, włożyć szpinak. Dusić całość około 4-5 min. 
  •  Kaszę przełożyć na patelnię, wymieszać z mięsem, dodać musztardę
  •  Wyłożyć na talerz i polać olejem lnianym
Wartości odżywcze:
Kcal: 464
Białko: 30,8 g
Węglowodany:16,5 g
Tłuszcze: 19,7 g
Błonnik: 3,9 g

Potas: 718 mg
Wapń: 90 mg
Magnez: 118 mg
Tiamina: 1.3 mg (100% zapotrzebowania) 
Stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 = 1.5:1










Komentarze

Popularne posty