Ciasto z sera białego z brzoskwiniami i pyłkiem pszczelim - bez dodatku sacharozy

Składniki:
Ser twarogowy półtłusty - 350 g
Mleko 2% tł/napój roślinny - 200 ml
Jajko - 1 szt.
Banan - 240 g (2 x szt. dojrzałych bananów)
Mąka gryczana - 3 łyżki
Mąka kokosowa - 2 łyżki --> zamiast dwóch rodzajów mąki, można użyć jednego np. samej gryczanej/kukurydzianej/orkiszowej.
Ksylitol/erytrol/sproszkowane daktyle - 3 łyżki
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Biszkopty - 10 szt.
Brzoskwinia/ananas (mogą być z zalewy, chociaż zaleca się użycie świeżych) - 200 g
Pyłek pszczeli/kwiatowy - 10 g (około 1 łyżki)
Ser twarogowy półtłusty - 350 g
Mleko 2% tł/napój roślinny - 200 ml
Jajko - 1 szt.
Banan - 240 g (2 x szt. dojrzałych bananów)
Mąka gryczana - 3 łyżki
Mąka kokosowa - 2 łyżki --> zamiast dwóch rodzajów mąki, można użyć jednego np. samej gryczanej/kukurydzianej/orkiszowej.
Ksylitol/erytrol/sproszkowane daktyle - 3 łyżki
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Biszkopty - 10 szt.
Brzoskwinia/ananas (mogą być z zalewy, chociaż zaleca się użycie świeżych) - 200 g
Pyłek pszczeli/kwiatowy - 10 g (około 1 łyżki)
Przygotowanie:
1. Twaróg zmiksować z mlekiem i bananem.
2. Dodać do masy jajko, mąkę, ksylitol/erytrol/sproszkowane daktyle. Całość zmiksować.
3. Na spodzie blaszki do pieczeni/tortownicy ułożyć biszkopty, wylać na nie masę twarogową.
4. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie, całość posypać pyłkiem pszczelim.
5. Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Kroić dopiero po delikatnym ostygnięciu.
2. Dodać do masy jajko, mąkę, ksylitol/erytrol/sproszkowane daktyle. Całość zmiksować.
3. Na spodzie blaszki do pieczeni/tortownicy ułożyć biszkopty, wylać na nie masę twarogową.
4. Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie, całość posypać pyłkiem pszczelim.
5. Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Kroić dopiero po delikatnym ostygnięciu.
Jak widzicie, przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi naprawdę przepyszne 💚
Komentarze
Prześlij komentarz