Pasta z pieczonego kalafiora z płatkami drożdżowymi

Przepis na około 4 porcje:
Kalafior - 250 gPasta tahini - 30 g
Woda - 20 ml
Oliwa z oliwek - 10 ml
Płatki drożdżowe - 10 g
Pieprz do smaku, bazylia.
Przygotowanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki, umyj i wyłóż na papier do pieczenia, polej oliwą.2. Piecz około 30 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu (czasem wystarczy tylko 20 minut - w zależności od piekarnika. Należy piec do momentu aż kalafior się zarumieni).
3. Kalafior zmiksuj z pastą tahini, wodą i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem.
4. Na koniec dodaj płatki drożdżowe i posiekaną, świeżą bazylię.
5. Pastę najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiczku.
6. Do swojej pasty możesz dodać ulubione dodatki, np. oliwki, suszone pomidory, zioła, nasiona słonecznika.
Kcal (bez dodatków): 362
Białko: 16,3 g
Węglowodany: 23 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik: 9 g
Potas: 674 mg
Wapń: 166 mg
Magnez: 58 mg
Żelazo: 4.5 mg
Przepis jest mniej więcej na 1 słoiczek jak ze zdjęcia, gdy chcecie więcej pasty - zwiększcie ilość składników.
Komentarze
Prześlij komentarz