Chałwa, analiza składu.
Dzisiaj w notce recenzja i opis ''Chałwy sezamowej o smaku waniliowym'' firmy Fantasso
Syrop glukozowy - kolejny standard, dodawany do większości produktów spożywczych: batony, serki, płatki śniadaniowe, orzeszki karmelizowane, czekolada itd. Jak wiadomo, jest to substancja słodząca, tańsza w produkcji, więc dodawana częściej niż cukier. Dostarcza nam samych węglowodanów prostych, a w skutku nadmiernego spożycia prowadzi do otyłości, wystąpienia cukrzycy, podwyższenia poziomu cholesterolu. Nie ma pozytywnych wartości odżywczych.
Cukier - mimo tańszego syropu, producent postanowił podać jeszcze cukier. Słodkie, to dobre, prawda? Generalnie takie cukry nie są pożądane w diecie. Nie popadajmy w obsesję, jak posłodzimy sobie czasem herbatę, zjemy ciasto czy batona zupełnie nic nam się nie stanie. Jednak, gdy nasz codzienna dieta będzie składała się głównie z produktów bogatych w te cukry, tłuszcz zacznie odkładać się w komórkach naszego ciała, a nasz stan zdrowotny na pewno zacznie się pogarszać.
Tłuszcze roślinne (częściowo utwardzony olej palmowy, całkowicie utwardzony olej rzepakowy) - to również zmora naszych czasów. Tłuszcze utwardzane są inaczej nazywane tłuszczami trans. Podczas procesu uwodornienia tracą swoje pozytywne właściwości. Dodawane są do żywności znowu z tego samego powodu co syropy glukozowe - cena. Przyczyniają się do powstania miażdżycy, podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów we krwi, zwiększają ryzyko chorób serca, prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Emulgator: E471 - są to mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Stosowane również w produkcji margaryny. Nie są oznaczone jako bardzo szkodliwe, organizm magazynuje je jak naturalny tłuszcz.
Białka jaja w proszku - nie wyczytałam nic o negatywnym wpływie na nasz organizm. Białko jaja kurzego jest zdrowe. Jednak ciągle będę głosiła zasadę 'im mniej przetworzona żywność, tym lepiej'.
Ekstrakt z korzenia mydlnicy - z tego co zauważyłam jest w prawie każdej chałwie. Należy do aromatów naturalnych. Obok przedstawiłam zdjęcie tej roślinki. Uznawana jest za zdrową, nawet korzystnie wpływającą na metabolizm. Jest składnikiem niektórych leków
Teraz kaloryczność i ostateczna ocena
Cały batonik ma 100 gram, 1 porcja, to połowa batonika, a więc 50 gram produktu dostarczy nam;
260 kalorii
15 gram tłuszczu (2.8 gram tł.nasyconych)
24 gramy węglowodanów
14 gram cukru
6 gram białka
0.10 gram soli.
Pamiętajmy, że część tłuszczu, to jednak tłuszcz sezamowy, który jest bardzo zdrowy, więc nie musimy całkowicie skreślać chałwy ze swojej diety.
Cena: 1.89 zł
Skład: 4.5/10
(gdyby nie tłuszcz utwardzony i syrop glukozowy byłoby więcej)
Smak: 6.5/10
Tutaj mamy chałwę z 8 składnikami, ja mam do polecenia domową chałwę, która ma tylko 3 składniki! - sezam, miód, aromat.
Przepis po kliknięciu ---> KLIK
Nie jadłam tej chałwy, ale moja siostra często ją kupuję i jest zadowolona :)
OdpowiedzUsuńA co to za firma Fantasso... tak sobie tylko nazwali. Tę chałwę produkuje jak się nie mylę Unitop. Mają swoją markę ale robią też chałwy właśnie dla Biedronki i Carrefoura. Zaciekawił mnie ten ekstrakt z korzenia mydlnicy, w chałwie z Wedla czy Odry go nie ma, ciekawe na ile wpływa na smak.
OdpowiedzUsuń