Chałwa, analiza składu.


Dzisiaj w notce recenzja i opis ''Chałwy sezamowej o smaku waniliowym'' firmy Fantasso




49% sezamu - to norma przy zakupie chałwy sklepowej. Jasne, lepiej jest wziąć takiego batonika niż jakiegoś Snickersa czy Princessę, chociażby z tego względu, że sezam ma wiele pozytywnych wartości, a batoniki wyżej wymienione na pierwszym miejscu swojego składu mają cukier lub jakiś tłuszcz.  Mimo to ilość sezamu w chałwach sklepowych jest naprawdę niska.

Syrop glukozowy - kolejny standard, dodawany do większości produktów spożywczych: batony, serki, płatki śniadaniowe, orzeszki karmelizowane, czekolada itd. Jak wiadomo, jest to substancja słodząca, tańsza w produkcji, więc dodawana częściej niż cukier.  Dostarcza nam samych węglowodanów prostych, a w skutku nadmiernego spożycia prowadzi do otyłości, wystąpienia cukrzycy, podwyższenia poziomu cholesterolu. Nie ma pozytywnych wartości odżywczych.

Cukier - mimo tańszego syropu, producent postanowił podać jeszcze cukier. Słodkie, to dobre, prawda?  Generalnie takie cukry nie są pożądane w diecie. Nie popadajmy w obsesję, jak posłodzimy sobie czasem herbatę, zjemy ciasto czy batona zupełnie nic nam się nie stanie. Jednak, gdy nasz codzienna dieta będzie składała się głównie z produktów bogatych w te cukry, tłuszcz zacznie odkładać się w komórkach naszego ciała, a nasz stan zdrowotny na pewno zacznie się pogarszać.

Tłuszcze roślinne (częściowo utwardzony olej palmowy, całkowicie utwardzony olej rzepakowy) - to również zmora naszych czasów. Tłuszcze utwardzane są inaczej nazywane tłuszczami trans. Podczas procesu uwodornienia tracą swoje pozytywne właściwości. Dodawane są do żywności znowu z tego samego powodu co syropy glukozowe - cena. Przyczyniają się do powstania miażdżycy, podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów we krwi, zwiększają ryzyko chorób serca, prowadzą do otyłości i cukrzycy.

Emulgator: E471 - są to mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Stosowane również w produkcji margaryny. Nie są oznaczone jako bardzo szkodliwe, organizm magazynuje je jak naturalny tłuszcz.

Białka jaja w proszku - nie wyczytałam nic o negatywnym wpływie na nasz organizm. Białko jaja kurzego jest zdrowe. Jednak ciągle będę głosiła zasadę 'im mniej przetworzona żywność, tym lepiej'.

Ekstrakt z korzenia mydlnicy - z tego co zauważyłam jest w prawie każdej chałwie. Należy do aromatów naturalnych. Obok przedstawiłam zdjęcie tej roślinki. Uznawana jest za zdrową, nawet korzystnie wpływającą na metabolizm. Jest składnikiem niektórych leków







Teraz kaloryczność i ostateczna ocena





Cały batonik ma 100 gram, 1 porcja, to połowa batonika, a więc 50 gram produktu dostarczy nam;
260 kalorii
15 gram tłuszczu (2.8 gram tł.nasyconych)
24 gramy węglowodanów 
14 gram cukru
6 gram białka
0.10 gram soli. 

Pamiętajmy, że część tłuszczu, to jednak tłuszcz sezamowy, który jest bardzo zdrowy, więc nie musimy całkowicie skreślać chałwy ze swojej diety. 

Cena: 1.89 zł
Skład: 4.5/10
(gdyby nie tłuszcz utwardzony i syrop glukozowy byłoby więcej)
Smak: 6.5/10

Tutaj mamy chałwę z 8 składnikami, ja mam do polecenia domową chałwę, która ma tylko 3 składniki! - sezam, miód, aromat. 
Przepis po kliknięciu ---> KLIK


Komentarze

  1. Nie jadłam tej chałwy, ale moja siostra często ją kupuję i jest zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to za firma Fantasso... tak sobie tylko nazwali. Tę chałwę produkuje jak się nie mylę Unitop. Mają swoją markę ale robią też chałwy właśnie dla Biedronki i Carrefoura. Zaciekawił mnie ten ekstrakt z korzenia mydlnicy, w chałwie z Wedla czy Odry go nie ma, ciekawe na ile wpływa na smak.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty