Domowa chałwa

 Uwielbiam chałwę sezamową, a ponieważ w sklepach znajdujemy zazwyczaj produkt, który ma zaledwie 50 % sezamu, to postanowiłam zrobić domową chałwę bez dodatku emulgatorów, a cukier zastąpiłam miodem :)
Wykonanie jest banalne, tylko niestety potrzebujemy dobrego robota kuchennego lub blendera. 

Składniki:
- 30 dag sezamu  
- 8 łyżek miodu
- Kilka kropel aromatu: w moim przypadku migdałowy, 

Przygotowanie: 
- Prażymy sezam na patelni przez około 5 minut do uzyskania lekko złocistej barwy.
- Całość wkładamy do robota kuchennego/bądź blanderujemy, stopniowo dolewamy miód.
- Dolewamy wybrany aromat i gotowe.
- Swoją masę wyłożyłam do keksówki, gdyż tam lepiej da się uformować kształt

* możemy modyfikować przepis poprzez dodanie do masy kakao, orzechów, bakalii.

W następnej notce pojawi się recenzja sklepowej chałwy, będziecie mogli ponownie utwierdzić się w przekonaniu, że domowe posiłki są zawsze najlepsze! :)




Sezam ma wiele wspaniałych właściwości, o których warto wiedzieć:
  • W 100 gramach mamy: około 630 kcal, 10 gram węglowodanów, 56 gram tłuszczu, 23 gram białka. Produkt bardzo kaloryczny, z dużą zawartością tłuszczu. Jednak są to pożądane i zdrowe kalorie z pełnowartościowym białkiem, także naprawdę polecam wkluczyć sezam do swojej diety. 
  • Z minerałów na pewno znajdziemy w nim: wapń, niezbędny m.in do prawidłowej pracy mięśni i oczywiście do budowy kości. Ponad to; żelazo niezbędne do produkcji erytrocytów i transportu tlenu. Cynk mający pozytywne działanie na stan naszej skóry oraz włosów; wzmacnia naszą odporność; poprawia sprawność intelektualną. Posiada również magnez mający pozytywny wpływ m.in na nasz układ nerwowy. Dodatkowo: fosfor, selen i mangan.
  • Z witamin znajdziemy w nim wit: E, B1, B2, PP
  • Posiada substancje takie jak: sezamolina i sezamina, które wykazują działanie antynowotworowe, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi!
  • Posiada tzw, fitoestrogeny, polecane młodym kobietom z nieregularnymi miesiączkami oraz starszym, dla złagodzenia objawów menopauzy.
  • Chroni przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.
  • Jest źródłem błonnika, wspomagającego trawienie i perystaltykę naszych jelit. 
  • Oczyszcza przewód pokarmowy i leczy zaparcia. 
Podałam tutaj nie wszystkie właściwości sezamu, ale mam nadzieję, że choć trochę zmotywowałam Was do częstszego spożywania tych nasionek.




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Ja poczekałam aż ostygnie, wsadziłam do lodówki i po 1 godzinie pokroiłam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty