Domowa chałwa
Uwielbiam chałwę sezamową, a ponieważ w sklepach znajdujemy zazwyczaj produkt, który ma zaledwie 50 % sezamu, to postanowiłam zrobić domową chałwę bez dodatku emulgatorów, a cukier zastąpiłam miodem :)
Wykonanie jest banalne, tylko niestety potrzebujemy dobrego robota kuchennego lub blendera.
- 30 dag sezamu
- Kilka kropel aromatu: w moim przypadku migdałowy,
Przygotowanie:
- Prażymy sezam na patelni przez około 5 minut do uzyskania lekko złocistej barwy.
- Całość wkładamy do robota kuchennego/bądź blanderujemy, stopniowo dolewamy miód.
- Dolewamy wybrany aromat i gotowe.
- Swoją masę wyłożyłam do keksówki, gdyż tam lepiej da się uformować kształt
* możemy modyfikować przepis poprzez dodanie do masy kakao, orzechów, bakalii.
W następnej notce pojawi się recenzja sklepowej chałwy, będziecie mogli ponownie utwierdzić się w przekonaniu, że domowe posiłki są zawsze najlepsze! :)
Sezam ma wiele wspaniałych właściwości, o których warto wiedzieć:
- Dolewamy wybrany aromat i gotowe.
- Swoją masę wyłożyłam do keksówki, gdyż tam lepiej da się uformować kształt
* możemy modyfikować przepis poprzez dodanie do masy kakao, orzechów, bakalii.
W następnej notce pojawi się recenzja sklepowej chałwy, będziecie mogli ponownie utwierdzić się w przekonaniu, że domowe posiłki są zawsze najlepsze! :)
Sezam ma wiele wspaniałych właściwości, o których warto wiedzieć:
- W 100 gramach mamy: około 630 kcal, 10 gram węglowodanów, 56 gram tłuszczu, 23 gram białka. Produkt bardzo kaloryczny, z dużą zawartością tłuszczu. Jednak są to pożądane i zdrowe kalorie z pełnowartościowym białkiem, także naprawdę polecam wkluczyć sezam do swojej diety.
- Z minerałów na pewno znajdziemy w nim: wapń, niezbędny m.in do prawidłowej pracy mięśni i oczywiście do budowy kości. Ponad to; żelazo niezbędne do produkcji erytrocytów i transportu tlenu. Cynk mający pozytywne działanie na stan naszej skóry oraz włosów; wzmacnia naszą odporność; poprawia sprawność intelektualną. Posiada również magnez mający pozytywny wpływ m.in na nasz układ nerwowy. Dodatkowo: fosfor, selen i mangan.
- Z witamin znajdziemy w nim wit: E, B1, B2, PP
- Posiada substancje takie jak: sezamolina i sezamina, które wykazują działanie antynowotworowe, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi!
- Posiada tzw, fitoestrogeny, polecane młodym kobietom z nieregularnymi miesiączkami oraz starszym, dla złagodzenia objawów menopauzy.
- Chroni przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych.
- Jest źródłem błonnika, wspomagającego trawienie i perystaltykę naszych jelit.
- Oczyszcza przewód pokarmowy i leczy zaparcia.
I kroi się na surowo?
OdpowiedzUsuńJa poczekałam aż ostygnie, wsadziłam do lodówki i po 1 godzinie pokroiłam :)
Usuń