wtorek, 17 maja 2016

Risotto proteinowe

  



Dlaczego proteinowe? Gdyż całość zawiera około 40 g białka! Pochodzi ono głównie z soczewicy, fasoli i ryżu naturalnego
Z podanych składników wychodzi 2 średniej wielkości porcje, albo jedna gigantyczna! Choć to pojęcie względne, najlepiej zrobić samemu i się przekonać :). Ja podzieliłam sobie to risotto na 2 posiłki, jeden zjadłam ''świeży'', drugi spakowałam do lunch boxa na kolejny dzień. Należy pamiętać, że to głównie mięso jest źródłem pełnowartościowego białka z wszystkimi niezbędnymi aminokwasami, białko roślinne niestety jest niekompletne, ale również potrzebne w naszej diecie. 





Składniki:
- Pół szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (lub pół puszki konserwowej)
- Pół szklanki soczewicy czerwonej 
- 1 saszetka naturalnego ryżu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ćwikły 
- Po 1 płaskiej łyżeczce: curry, bazylii, papryki mielonej słodkiej, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego i pieprzu ziołowego, szczypta pieprzu cayenne 
- Woda (ok. 1/3 szklanki) 

Składniki na sałatkę: 2 garści mixu sałat, kilka pomidorków koktajlowych, 1 łyżka oliwy z oliwek. 


Przygotowanie: 
- W jednym garnku gotujemy ryż, a w drugim soczewicę. Gdy oba produkty są już ugotowane, mieszamy je ze sobą w 1 z garnków
- Gotujemy wszystko na małym ogniu, dodajemy fasolę (konserwową/gotowaną), przecier pomidorowy i wodę. Dusimy całość na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z łyżką ćwikły. Podajemy z sałatką warzywną.



1 komentarz: