Jak zrobić domowy kefir?





Zawsze samodzielnie przygotowane jedzenie będzie lepsze od gotowej, przetworzonej żywności. Kilka miesięcy temu kupiłam zakwaski na jogurt, wymieniłam się z koleżanką po fachu na zakwaski kefirowe i tym o to sposobem wypróbowałam dwa produkty.

Sposób wykonania zarówno jogurtu jak i kefiru są identycznie. Polega to wszystko na zagotowaniu 1 litra mleka pasteryzowanego (nie UHT), wymieszaniu w dużym garnku z kolejnym litrem mleka przechowywanym w temp. pokojowej (łącznie 2 litry), dodaniu zakwasków i cierpliwemu czekaniu, aż bakterie zaczną pracować. Szczelnie zamknięty garnek/naczynie należy odstawić w ciepłe miejsce - u mnie był to kaloryfer (ale nie na intensywnym grzaniu), a kolejno przełożyłam garnek pod tzw. "pierzynkę" :). Po około 8 godzinach - czas się może wydłużyć, kefir należy schłodzić. Taki produkt może leżeć w lodówce około tygodnia. 

Konsystencja domowego jogurtu jest zbliżona do konsystencji produktów ze sklepu (na wierzchu jogurtu wytworzyła się serwatka, którą polecam wymieszać z jogurtem). Konsystencja kefiru była nieco bardziej grudkowata i płynna, ale po rozmieszaniu grudki nie stanowiły żadnego problemu.

Czy opłaca się robić własny kefir?

Z materialnej strony:
Cena: ok. 14 zł za 2 fiolki zakwasków VIVO czyli 7 zł za 1 fiolkę, z której wychodzi 2 litry produktu. 
Mleko: 2.50 zł x 2 = 5 zł 
5 zł + 7 zł = 12 zł za 2 litry kefiru
Przy założeniu, że kubeczek kefiru ma 250 ml i kosztuje 1,30 zł - za 2 litry zapłacilibyśmy 10. 40 zł, więc tak naprawdę o 1.60 zł mniej niż za domowy, świeży i wartościowy kefir czy jogurt. To naprawdę mała różnica, tym bardziej, że taki kefir/jogurt można zaszczepiać 2 razy - tylko wtedy polecałabym użyć 1 szklanki zrobionego produktu na około 750 ml mleka (max. na 1litr mleka). Zakwaski jogurtowe nadają się do przygotowania jogurtu z napoju roślinnego - super opcja dla wegan. 
Dodam, że w sklepach ekologicznych około 300 ml jogurtu kosztuje 5 zł, więc z ekonomicznej strony już chyba wiecie co wybrać :)

Ze względu na walory zdrowotne:
Oczywiście, że warto. Większość kefirów w sklepie zawiera w swoim składzie odtłuszczone mleko w proszku, które poprzez proces odtłuszczenia zawiera mniej cennych kwasów tłuszczowych, a poprzez proces odparowania i wysuszenia zawiera mniej witamin. Na rynku jest naprawdę niewiele kefirów i jogurtów, które w swoim składzie nie zawierają mleka odtłuszczonego, więc jeśli chcecie czerpać jak najwięcej dobra z ów produktów zachęcam do samodzielnego ich wytwarzania :)

Zalet spożywania mlecznych produktów fermentowanych jest cała lista, najważniejszymi z nich są:
- działanie probiotyczne, kolonizacja jelit "dobrą" mikroflorą, działającą niszcząco na patogeny dostające się do organizmu - uniemożliwienie rozwoju bakterii chorobotwórczych
- podczas fermentacji zachodzi częściowy rozkład laktozy, dzięki czemu osoby odczuwające dolegliwości po zwykłym mleku, mogą ich nie odczuwać po produktach fermentowanych
- wspomaganie perystaltyki jelit, procesu trawienia, redukcja wzdęć
- grzyby kefirowe syntetyzują witaminy z grupy B oraz witaminę K
- mleko jest źródłem wapnia, a obecność probiotycznej mikroflory wspomaga jego prawidłowy metabolizm
- fermentowane produkty działają przeciwzapalnie
- mogą pomagać przy stabilizacji poziomu cholesterolu 
- regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych świetnie działa w kontekście zapobiegania nowotworów (przede wszystkim jelita grubego, ale nie tylko). Związane jest to z właściwościami stymulującymi układ immunologiczny oraz z wyżej wymienioną funkcją jaką jest neutralizacja patogenów, bakterii chorobotwórczych i komórek rakowych.  

Komentarze

Popularne posty