Kakaowe ciasto z cukinii
To jest mój faworyt wypiekowy-pyszne, wilgotne w środku, delikatne ciasto z cukinii o posmaku budyniu kakaowego. Sezon na cukinię dopiero się zacznie, ale kilka dni temu wynalazłam w jakimś markecie promocję na cukinię (supermarket, chemia, pestycydy i te sprawy, ale nie mogłam się powstrzymać, zresztą nawet w sezonie warzywa w sklepach zazwyczaj zawierają w sobie dodatki substancji chemicznych). Ciasto wprost rozpływa się w ustach! Ważną zaletą jest to, że jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 7 minut z zegarkiem w ręku, resztę czasu zajmuje pieczenie.
Składniki:
- 300 g cukinii (jedna sztuka średniej wielkości)
- Szklanka mąki (pół na pół pszenna z pełnoziarnistą)
- 3 łyżki otrąb
- 3/4 szklanki substancji słodzącej (pół na pół cukier trzcinowy z miodem)
- Pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 jabłko
- Łyżka pestek słonecznika
- Opcjonalnie: garść owoców na wierzch
Przygotowanie:
- Najpierw należy nastawić piekarnik do 180 stopni.
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a jabłko pokroić na mniejsze części.
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem owoców i pestek słonecznika.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i powkładać jabłka (część zanurzyć w cieście popychając mocniej palcami, a część zostawić na wierzchu), ułożyć ewentualne owoce i posypać pestkami słonecznika,
- Piec przez 50 minut i spożywać dopiero po ostygnięciu.
Bon appetit!
Właściwości cukinii:
- Jest idealna dla osób będących na diecie, gdyż 100 gram cukinii, to jedyne 15 kcal.
- Jest warzywem lekkostrawnym.
- Zawiera potas, fosfor, wapń, sód, żelazo.
- Z witamin posiada: wit. A, C, PP, B1, beta karoten.
- Wykazuje właściwości odkwaszające organizm i ma pozytywny wpływ na procesy trawienne.
Komentarze
Prześlij komentarz