Odchudzający makaron z mąki konjac?

Dzisiaj przychodzę do Was z ciekawostką dietetyczną, która chyba teraz - w okresie wiosennym, kiedy 80% społeczeństwa postanawia zrzucać zbędne kilogramy, zrobi szał i zyska na popularności. Przejdźmy do konkretów :) Jest to chyba jedyny produkt obecny na rynku, który nie zawiera prawie w ogóle kalorii, bo czymże jest 9 kcal na 100 g produktu? Mowa tutaj makaronie z mąki konjac. Konjac jest rośliną w Polsce nazywaną "dziwadłem", zaś w Anglii "trupim kwiatem" / corps flower. Tak urocze nazwy zawdzięcza swojej specyfice, ponieważ kiedy zakwitnie emituje zapach zgniłego mięsa (😂). Produkty pozyskiwane z  korzenia rośliny znane są w Chinach i Japonii od tysięcy lat - makaron nazywany jest tam shirataki.


Skład jest krótki i prosty: woda oczyszczona, ekologiczna mąka konjac, ekologiczny błonnik owsiany. 


Zakupiłam dwie wersje produktu, jedną zużyłam już kilka miesięcy temu - był to makaron w kształcie typowego spaghetti. Totalnie niepraktyczny do jedzenia, ponieważ wyślizgiwał się z widelca - właśnie to spowodowało, że postanowiłam zakupić makaron w kształcie ryżu. Tutaj sprawa już była łatwiejsza. Makaron jest elastyczny, sprężysty i wymaga dłuższego przeżuwania, dlatego forma przypominająca ryż bardziej przypadała mi do gustu. Cena: około 8 zł (mi wystarczył na 3 porcje)


Jest to produkt nie zawierający żadnych alergenów, zatem osoby z alergią/nietolerancją na gluten, mleko (i inne) mogą go spożywać. 


Makaron ma dość nieprzyjemny zapach, ale po odlaniu "zalewy" i opłukaniu go wodą, zostaje trochę zneutralizowany. Produkt chłonie smaki sosów (sam w sobie mimo nieprzyjemnego zapachu jest bez smaku), dlatego ja postanowiłam zaserwować go z pesto bazyliowym, a drugiego dnia z sosem mięsnym. Ostatnią porcję wymieszałam pół a pół z kaszą jaglaną i również byłam zadowolona z efektu. 


Wartości odżywcze
Korzeń konjac jest źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie - glucomannanu, któremu przypisuje się właściwości obniżające poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, LDL (spożycie 3 g glukomannanu/dzień), oczyszczające jelita z toksyn oraz wspomagające procesy trawienia. Ów błonnik jako prebiotyk wspomaga rozrost korzystnej mikroflory oraz pęcznieje w żołądku, powodując uczucie sytości [1,2].

Udało mi się znaleźć informacje, że glukomannan ekstrahowany z rośliny może wpłynąć na indukcję odpowiedzi immunologicznej, tym samym wzmacniając układ odpornościowy [4]. Ponadto stosowany żeń-szeniem amerykańskim zwiększał skuteczność leczenia cukrzycy typu 2 (działanie regulujące poziom cukru we krwi)[3].

Czy warto?
Na pewno makarony tego typu nie powinny stanowić podstawy diety, ponieważ nie zawierają niezbędnych witamin i minerałów, które obecne są między w innymi w kaszach. Traktowałabym to bardziej jako ciekawostkę dietetyczną. Za 8 zł można kpić 1 kg ekologicznej kaszy jaglanej, albo ze 3 kg zwykłej. Zdecydowanie wybieram drugą opcję. Niemniej jednak dla osób odchudzających się, które często mają uczucie głodu można wprowadzić taki makaron, pamiętając jednocześnie o wysokim spożyciu warzyw i zdrowych zbóż.




1. Chen M., i in., Effect of Dietary Acidolysis-Oxidized Konjac Glucomannan Supplementation on Serum Immune Parameters and Intestinal Immune-Related Gene Expression of Schizothorax prenanti, Int I Mol Sci, 18(12), 2017 
2. Hoang Vi Thanh Ho i in., A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B, The American Journal of Clinical Nutrition, 105(5), 2017, 1239. 
3. Jenkins i in., Co-administration of a konjac-based fibre blend and American ginseng (Panax quinqufolius L.) on glycaemic control and serum lipids in type 2 diabetes: a randomized controlled, cross-over clinical trial, Eur J Nutr, 2017. 
4. Onitake T., i in., Polverized konjac glucomannan ameliorates oxazolone induced colitis in mice, European Journal of Nutririon, 54(6), 2015




Komentarze

Popularne posty