Placuszki z samopszy z sokiem z aronii

Składniki na 1 porcję:
Mąka z samopszy - 3 czubate łyżkiMleko 2% tł. 50 ml + 50 ml wody +4 łyżki soku z aronii
Jajko - 1 szt.
Dwie krople aromatu (u mnie migdałowy) - m
ożna pominąć.
Składniki na farsz:
Ser twarogowy chudy - 50 g
Jogurt naturalny 2 % tł. - 3 łyżki
Pyłek kwiatowy/pszczeli - 3 g
Dżem/konfitura - 40 g
+ opcjonalnie dodatki
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto wymieszaj/zmiksuj2. Patelnię z powłoką nieprzywierającą delikatnie posmaruj tłuszczem, wylej łyżką odpowiednią porcję ciasta. Smaż placuszki po 2-3 min. z każdej strony.
3. W międzyczasie wymieszaj ser twarogowy z jogurtem i pyłkiem pszczelim.
4. Przekładaj placuszki serem i dżemem tworząc "górkę" placków.
5. Wierzch posyp dodatkami
Kcal: 517
Białko: 24 g
Węglowodany: 81 g
Tłuszcze: 8,6 g
Błonnik: 2.5 g
Potas: 360 mg
Magnez: 31.2 mg
Wapń: 264 mg
Cynk: 1.9 mg
Pożywne i zdrowe placuszki :)
OdpowiedzUsuń