czwartek, 21 sierpnia 2014

Gofry pełnoziarniste

Dzisiaj znowu na szybko, bo jeszcze mam dużo do zrobienia. Jutro szykuje się mały wyjazd, a jeszcze rodzice ganiają mnie bym załatwiała sprawy z remontem, także w ostatnich dniach cierpię na brak czasu. Niepokoi mnie pogoda za oknem i mam nadzieję, że na weekend chociaż deszcz ustąpi.
W przyszłym tygodniu napiszę notkę o witaminach - na co, po co, skutki niedoboru, z czym to się je.

A na taką ponurą pogodę, dla osłody życia, polecam pełnoziarniste gofry, słodzone miodem. Pyszności :)
Gofry byłyby fajną opcją na śniadanie bądź deser, ale z siostrą kilka dni temu, stwierdziłyśmy, że mamy ochotę na słodką kolację :)

Składniki:
- 2 małe jajka
- Około 1/3 szklanki mleka
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Oraz coś do posłodzenia: u mnie miód, który już jest skrystalizowany, a po podgrzaniu wyszło mi go trochę mniej niż pół szklanki, ale tutaj poziom posłodzenia, zależy od Waszych upodobań.

Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a w drugiej misce mieszamy żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i miód. Kolejno łączymy obie masy i jeżeli jest ona za rzadka, dodajemy mąki bądź otrąb pszennych/owsianych. Nakładamy porcje do gofrownicy.
Z przepisu wyszło mi 4 gofry.

Dodatki: u mnie: bita śmietana, siemię lniane, słonecznik, sezam, owoce.



Smacznego, trzymajcie się :)

3 komentarze:

  1. Nie jest to bardzo kaloryczne jedzenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez dodatków jeden gofer ma około 150 kcal (maksymalnie), więc myślę, że to nie jest tak dużo ;)

      Usuń
  2. mmm wygląda pysznie ;)
    czekam na kolejne przepisy. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń