Mój sposób na owsiankę.

Co takiego mają w sobie płatki owsiane?
- Sporą dawkę potasu, który reguluje gospodarkę wodną w naszym organizmie, wpływa na pracę mózgu i naszą koncentrację. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni.
- Posiadają magnez, wapń, żelazo i cynk.
- Zawierają sporo błonnika, bo w 100 gramach płatków jest go około 7 gram. Dzięki niemu płatki zapobiegają np. zaparciom bądź niestrawności.
- Oczyszczają nasze jelita.
- Są bogate w białko.
- Znajdziemy w nich witaminy z grupy B (B1, B6), które są odpowiedzialne za stan naszej skóry, włosów i paznokci, witaminę PP i E.
- Posiadają dość niski indeks glikemiczny, o którym też napiszę specjalną notkę, ale dla osób nie zorientowanych, to im niższy indeks glikemiczny, tym potrwa bardziej sycąca i tym większe prawdopodobieństwo, że nie będziemy cierpieli na tzw. ' napady wilczego głodu '.
- Obniżają poziom złego cholesterolu.
- Mają działanie antystresowe.
- Są źródłem antyoksydantów.
Jakie dodatki są najlepsze do owsianek?

Ja do swojej owsianki dodaję zazwyczaj łyżkę kaszy manny, bo wtedy mleko szybciej gęstnieje. To są proporcje z jakich ja zazwyczaj robię płatki:
- Szklanka mleka + 1/3 szklanki wody
- 3/4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka kaszy manny
Wlewamy do garnka mleko i wodę, wsypujemy płatki, gdy to się zagotuje wsypuję łyżkę kaszy i mieszam dopóki nie osiągnę zamierzonej gęstości. Im gęstszą owsiankę chcecie, tym dłużej musi się gotować lub tym więcej musicie dodać kaszy manny.
No i moja ulubiona część na koniec: dodatki :)

Czekam na jakąś propozycję obiadu najlepiej z kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno się pojawi, postaram się upichcić coś niebawem :)
OdpowiedzUsuńTo są trzy czwarte łyżki płatków owsianych czy trzy bądź cztery łyżki? :D
OdpowiedzUsuńtrzy bądź cztery, faktycznie trochę nieczytelnie napisałam.
Usuń