środa, 17 września 2014

Pierś z kurczaka w przyprawie gyros i chrzanowa kasza jaglana




Do przygotowania takiego obiadu potrzebujemy (porcja dla jednej osoby):
- Ok.100/120 g. piersi kurzej (jest to mniej więcej połowa pojedynczej piersi)
- Przyprawa kebab-gyros + zioła prowansalskie (wedle upodobań) - ja po prostu je uwielbiam i dodaję praktycznie wszędzie :)
- Olej do podsmażenia

- 4/5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) bądź śmietany
- Można dodać soję, tak jak ja to zrobiłam, bo po prostu miałam już ugotowaną i trzeba było jakoś ją spożyć.  ( U mnie ok. 3 łyżki )


Jak postępować?
- Pierś kroimy w kostkę i przyprawiamy
- Zaczynamy gotowanie kaszy jaglanej
- Podsmażamy mięso na oleju na dość małym ogniu, by kasza zdążyła się ugotować.
- W małej miseczce lub kubku mieszamy jogurt/śmietanę z chrzanem.
- Gdy kasza będzie gotowa, wylewamy z niej resztkę wody (o ile całej nie wchłonęła), ponownie stawiamy na mały ogień i wlewamy mieszankę chrzanową.
- Wszystko mieszamy i dosłownie po minucie zdejmujemy z ognia. 

Warto zrobić sobie do dania sałatkę warzywną lub po prostu skroić ogórka bądź paprykę. 

Gotowe, smacznego :)

1 komentarz:

  1. Kurczak w gyrosie jest super :) Bardzo fajnie smakuje w ,,warstwowej sałatce" :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń