sobota, 1 listopada 2014

Ciasto drożdżowe: babeczki i drożdżówki pszenno-żytnie

Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na dróżdżówki i babeczki. Składniki i sposób przyrządzenia jest taki sam, różnica jest tylko taka, że do babeczek potrzebujemy papilotek. 


Składniki:
- Pół opakowania drożdży
- 1 szklanka ciepłęgo mleka
- 2 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ 550.
- Szklanka mąki pełnoziarnistej/żytniej - jeżeli nie mamy, to dajmy całość pszennej - ciasto wtedy ładniej i szybciej wyrasta.
- 100 gram roztopionego masła
- Jajko
- Coś do posłodzenia; u mnie: 4 łyżeczki cukru, 4 duże łyżki miodu. 
- Pół szklanki siemia lnianego
- Dodatki: owoce i biały ser - ale to zostawiamy sobie na koniec.
W tym przypadku użyłam mrożonych truskawek i jagód. Jabłka, maliny, porzeczki również będą dobrą opcją nadzienia.

Przygotowanie;
- Najpierw robimy rozczyn drożdżowy, czyli kruszymy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym, lecz nie gorącym mlekiem! Zbyt gorące mleko może 'zabić' drożdże.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut,
- W tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, dodajemy, jajko i pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i sera. 
- Po 15 minutach wlewamy rozczyn do miski z mąką.
- Wszystko mieszamy i ugniatamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt płynna należy dodać mąki. 
- Odstawiamy przykrytą miskę w ciepłe miejsce na około 1h. 
- Gdy czas wyrastania zbliża się ku końcowi, nastawiamy piekarnik na 180 stopni
i przygotowujemy ser:
- mieszamy twaróg z jogurtem naturalnym i łyżką miodu. 
- Wykładamy drożdżówki na papier do pieczenia bądź do papilotek, Najlepiej zrobić wgłębienia na dodatki w drożdżówkach i tam nakładać ser i owoce. 
Im więcej owoców w środku, tym lepiej :) 
- Moje dzisiejsze drożdżówki piekły się 30 minut, ale zazwyczaj było to około 50 minut.
Pewnie coś piekarnik mi szwankuje, więc najlepiej po tych 30 minutach co chwilę patrzeć czy ciasto jest już zarumienione.
Tutaj mała fotorelacja: Ciasto przed wyrastaniem i po: 


 Tutaj biały ser z jogurtem i miodem:







 Z podanych proporcji wyszło mi 6 babeczek i 6 drożdżówek.



Warto jeszcze wspomnieć, że drożdże są:
- źródłem łatwo przyswajalnego białka
- zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6 i kwas foliowy
Witamina B5 korzystnie działa na stan naszych włosów, dlatego ostatnio modnym się stało picie drożdży przez płeć damską, w celu poprawienia kondycji włosów: stają się one zdrowsze, mniej wypadają i szybciej rosną. 
Ponad to drożdże są idealną opcją na maseczkę do twarzy - wygładzają cerę i pomagają walczyć w niedoskonałościami.





1 komentarz: