Ciasto drożdżowe: babeczki i drożdżówki pszenno-żytnie
Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na dróżdżówki i babeczki. Składniki i sposób przyrządzenia jest taki sam, różnica jest tylko taka, że do babeczek potrzebujemy papilotek.
Składniki:
- Pół opakowania drożdży
- 1 szklanka ciepłęgo mleka
- 2 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ 550.
- Szklanka mąki pełnoziarnistej/żytniej - jeżeli nie mamy, to dajmy całość pszennej - ciasto wtedy ładniej i szybciej wyrasta.
- 100 gram roztopionego masła
- Jajko
- Coś do posłodzenia; u mnie: 4 łyżeczki cukru, 4 duże łyżki miodu.
- Pół szklanki siemia lnianego
- Dodatki: owoce i biały ser - ale to zostawiamy sobie na koniec.
W tym przypadku użyłam mrożonych truskawek i jagód. Jabłka, maliny, porzeczki również będą dobrą opcją nadzienia.
W tym przypadku użyłam mrożonych truskawek i jagód. Jabłka, maliny, porzeczki również będą dobrą opcją nadzienia.
Przygotowanie;
- Najpierw robimy rozczyn drożdżowy, czyli kruszymy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym, lecz nie gorącym mlekiem! Zbyt gorące mleko może 'zabić' drożdże.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut,
- W tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, dodajemy, jajko i pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i sera.
- Po 15 minutach wlewamy rozczyn do miski z mąką.
- Wszystko mieszamy i ugniatamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt płynna należy dodać mąki.
- Odstawiamy przykrytą miskę w ciepłe miejsce na około 1h.
- Gdy czas wyrastania zbliża się ku końcowi, nastawiamy piekarnik na 180 stopni
i przygotowujemy ser:
- mieszamy twaróg z jogurtem naturalnym i łyżką miodu.
- Wykładamy drożdżówki na papier do pieczenia bądź do papilotek, Najlepiej zrobić wgłębienia na dodatki w drożdżówkach i tam nakładać ser i owoce.
Im więcej owoców w środku, tym lepiej :)
- Moje dzisiejsze drożdżówki piekły się 30 minut, ale zazwyczaj było to około 50 minut.
Tutaj mała fotorelacja: Ciasto przed wyrastaniem i po:
Tutaj biały ser z jogurtem i miodem:
Z podanych proporcji wyszło mi 6 babeczek i 6 drożdżówek.
Warto jeszcze wspomnieć, że drożdże są:
- źródłem łatwo przyswajalnego białka
- zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6 i kwas foliowy
Witamina B5 korzystnie działa na stan naszych włosów, dlatego ostatnio modnym się stało picie drożdży przez płeć damską, w celu poprawienia kondycji włosów: stają się one zdrowsze, mniej wypadają i szybciej rosną.
Ponad to drożdże są idealną opcją na maseczkę do twarzy - wygładzają cerę i pomagają walczyć w niedoskonałościami.
babeczki wyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń