piątek, 28 listopada 2014

Inspiracje na naleśnki - żytnie, pszenne, mieszane

Były już inspiracje na kanapki i desery, a teraz przyszła kolej na naleśnki, które zdecydowanie są moją słabością. Przynajmniej raz na 1.5 tygodnia muszę przyrządzić je na śniadanie :)

Zazwyczaj robię wszystko podobnie, zmieniając jedynie rodzaj mąki.
Najczęściej wybieram mąkę pełnoziarnistą, żytnią. a gdy robię więcej naleśników, mieszam pszenną z którąś z wyżej wymienionych mąk lub z otrębami.

Składniki na 3 sztuki:
- 3 łyżki mąki  
- Około 1/3 szklanki mleka
- Około 3 łyżki wody
- 1 małe jajko
- Kropla aromatu: u mnie zazwyczaj waniliowy lub migdałowy
- Do ciasta często wsypuję siemię lniane.


Przygotowanie; Wszystko wkładamy do 1 miski i mieszamy lub miksujemy.
No i oczywiście smażymy - polecam zaopatrzyć się w specjalną patelnię do naleśników, bo wtedy na pewno nie będziemy mieli problemu z przewróceniem naleśnika na drugą stronę, ponad to placuszki robią się szybko i nie musimy smażyć ich na głębokim tłuszczu.

Konsystencja moich naleśników zazwyczaj jest dość rzadka, a placki wychodzą cienkie, jeżeli wolicie gęstą konsystencję i grube naleśniki, należy dodać więcej mąki.

Co zazwyczaj nakładam do środka? 
- Twarożek - czyli ser biały zmieszany z maślanką/jogurtem naturalnym.
Do tego można dodać słonecznik, rodzynki, wiórki kokosowe, dynię, siemię lniane.
- Owoce - banan, maliny, zmiksowane truskawki.
- Dżem
Zazwyczaj nakładam właśnie biały ser i smaruję go dżemem.
- Czasem robię wersję na wytrawnie - do naleśnika wkładam sałatę z różnymi warzywami, serem, robię farsz szpinakowy itp. 
Zdjęcia będziecie mogli zobaczyć poniżej.





Tutaj wersja ze szpinakiem;



 Tutaj z serem białym, sałatą, rzodkiewką i ogórkiem. 
Polecam to tym, którym znudziły się zwykłe kanapki z chlebem;





 Tutaj babcine naleśnki, bez moich udziwnień. Proste i smaczne. Kocham jeździć na nalesnki do babci - tam zawsze smakują lepiej :)









 A tutaj właśnie sałatka w naleśniku z ketchupem;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz