piątek, 12 grudnia 2014

Kasza gryczana z warzywami na patelnie, kurczakiem i słonecznikiem

  Wiem, że w moich przepisach ciągle gości kurczak, a to dlatego, że miałam zamrożoną sporą część, a ponad to jest to mój ulubiony rodzaj mięsa. Naprawdę następnym razem postaram się o jakiś inny zamiennik :)

  Dzisiaj miałam ochotę na coś, co doda mi dużo energii, będzie miało dużo witamin i będzie pełnowartościowe - dlatego wybrałam kaszę gryczaną. Na tygodniu nie miewam zbyt dużo czasu na gotowanie, ale dzisiaj w końcu chwila wytchnienia i czas na relaks z dobrym jedzeniem.


Składniki na 1 porcję:

- Kasza gryczana - wg. uznania, u mnie pół ugotowanego worka.
- Pół opakowania warzyw na patelnie (u mnie 450 gram, więc moja porcja warzyw, to ok. 200 gram)
- Pierś z kurczaka - ok. 100 gram
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- Woda - 1/3 szklanki
- Przyprawy: chili/pieprz cayenne - szczypta, papryka mielona słodka, oregano, bazylia, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, sól.
- Słonecznik - garść, jak nie macie można pominąć, ale moim zdaniem rzeczy typu słonecznik czy orzech pasują do kaszy gryczanej.

Przygotowanie:
- w 1 garnku gotujemy kaszę, w międzyczasie zabieramy się za krojenie piersi z kurczaka w dość małą kostkę i obtoczeniu jej w wyżej wymienionych przyprawach.
- Smażymy pierś, po kilku minutach dodajemy warzywa na patelnie i zalewamy 1/3 szklanki wody.
- Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
- Po tym czasie kasza gryczana powinna być już ugotowana, więc dodajemy naszą porcję kaszy na patelnię do całego dania.
- Wszystko razem mieszamy, jeżeli konsystencja jest zbita, możemy dolać odrobinę wody.
- Dodajemy koncentrat i przyprawy - trudno mi oszacować ile przypraw, jedni lubią dania bardziej pikantne, inni bardziej ziołowe - musicie zatem sami próbować i oceniać czego potrzebujecie.
- Na koniec dodajemy garść słonecznika, mieszamy i gotowe.





Kasza gryczana jest jedną z najbardziej pełnowartościowych kasz;
  • 100 gram zawiera ponad 10 g. białka
  • Dostarcza nam aminokwasów egzogennych - czyli tych, których nasz organizm nie potrafi wyprodukować, na co powinni zwracać uwagę głównie wegetarianie.
  • Zawiera witaminę P (rutynę - ułatwia wchłanianie witaminy C), witaminy z grupy B
  • Nie zawiera glutenu, zatem jest dobra dla osób chorych na celiakię
  • Ma właściwości alkalizujące, czyli powinny spożywać ją osoby z zakwaszonym organizmem
  • Z soli mineralnych znajdziemy w niej: magnez, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, jod
  • Posiada krzem, który jest niezbędny do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości i skóry. Jego niedobór powoduje m.in odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych czy pogorszenie stanu naszej skóry
  • Ma niski indeks glikemiczny i właściwości regulujące stężenie glukozy we krwi
  • Także jeżeli dbamy o sylwetkę, stan naszej skóry, włosów, paznokci, układ nerwowy, kości, zęby i pracę naszego serca, powinniśmy jeść ją częściej!
  • Osoby z przewlekłym zapaleniem trzustki powinny zrezygnować z jej spożywania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz