poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Makaron z sosem pieczarkowym (wersja dietetyczna)

  Czym się różni wersja sosu pieczarkowego fit od zwykłego? Tylko tym, że zamiast śmietany, używamy gęstego jogurtu. Nie każdemu może pasować taki smak i wygląd potrawy, ale dzięki przyprawom wszystko można naprawić :) 


Składniki na 1 porcje:
- Makaron, najlepiej pełnoziarnisty (ja użyłam gryczanego)
- Pierś z kurczaka (100 gram)
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula
- 100 ml gęstego jogurtu
- Kukurydza (ok. 3 łyżki), oczywiście można pominąć, ale mi to połączenie odpowiadało.
- 3/4 szklanki wody
- Przyprawy: sól, pieprz ziołowy (1/3 łyżeczki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), czosnek (pół łyżeczki). 
- Olej do smażenia

Przygotowanie: 
- Możemy zacząć od gotowania makronu i w tym czasie:
- Kroimy pierś w kosteczkę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
- Kroimy cebulę i wraz z kurczakiem podsmażamy na oleju.
- Po 3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy całość około 4 minut.
- Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. 
- Przyprawiamy całość i dodajemy kukurydzę. 
- Wlewamy jogurt naturalny i całość trzymamy chwilę na ogniu.
- Próbujemy potrawy i ewentualnie dodajemy pożądanych przypraw. 

Przygotowanie całości zajęło mi 30 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz