Domowa galaretka pomarańczowa
Galaretki są dobrym motywem na II śniadanie bądź deser. Te sklepowe składają się głownie z cukru, a domowa z soku owocowego. Ja nie zastanawiam się ani chwili którą wybrać :) Przygotowanie jest bardzo proste, potrzebujemy tylko:
- Szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego), ale ja robiłam też ze sklepowym (100% owoców).
- Łyżkę żelatyny spożywczej.
- Ewentualnie cukier/miód do posłodzenia i owoce do środka galaretki (ja użyłam banana).
Przygotowanie:
- Zagotowujemy sok do wytworzenia się bąbelków, jeżeli wyda Wam się zbyt gorzki, to możecie posłodzić.
- Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy łyżkę żelatyny i mieszamy.
- Wlewamy masę do kubeczków/salaterek, czekamy aż masa ostygnie.
- Dodajemy wybrane owoce (rezygnujemy z kiwi i ananasa; galaretka nam wtedy nie stężeje).
- Wkładamy do lodówki i po około 2-3 godzinach galaretka powinna nadawać się do konsumpcji.
owocowej galaretki dobrze Wam zrobi! :)
Może i żelatyna jest ''naturalna'' ale niektórych ludzi jednak obrzydza to z czego ją się wytwarza, przy czym są zamienniki np. agar:))
OdpowiedzUsuńWspomniałam o tym, że ludzi odrzuca jedzenie żelatyny, gdy są świadomi z z czego jest wytwarzana. Zamiennik jakim jest agar również znam i nie ma przeciwwskazań, aby użyć go do galaretki zamiast żelatyny.
Usuń