Placki twarogowe
Składniki:
- 100 gram sera białego
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mleka
- Można dodać siemię lniane lub mak (tak jak w tym przypadku)
Przygotowanie:
- Oddzielamy żółtko od białka i ubijamy białko na sztywną pianę.
- W osobnej misce mieszamy żółtko, mleko i ser biały. Najlepiej całość chwilę miksować, aby rozdrobnić twaróg.
- Wlewamy masę do garnka z ubitym białkiem, dodajemy mąkę i ewentualnie mak/siemię lniane
- Całość mieszamy i smażymy z obu stron po kilka minut.
Jest to uniwersalny przepis, bo placuszki nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia, łącznie z kolacją :)
Najlepiej smakują na słodko z jogurtem, ale ja zabrałam swoje na uczelnię przełożone pieczarkami duszonymi. Efekt możecie zobaczyć poniżej:
Komentarze
Prześlij komentarz