Placki twarogowe


Składniki:


  • 100 gram sera białego 
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki mleka
  • Można dodać siemię lniane lub mak (tak jak w tym przypadku)
Przygotowanie:
  • Oddzielamy żółtko od białka i ubijamy białko na sztywną pianę.
  • W osobnej misce mieszamy żółtko, mleko i ser biały. Najlepiej całość chwilę miksować, aby rozdrobnić twaróg. 
  • Wlewamy masę do garnka z ubitym białkiem, dodajemy mąkę i ewentualnie mak/siemię lniane
  • Całość mieszamy i smażymy z obu stron po  kilka minut. 


Jest to uniwersalny przepis, bo placuszki nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia, łącznie z kolacją :)
Najlepiej smakują na słodko z jogurtem, ale ja zabrałam swoje na uczelnię przełożone pieczarkami duszonymi. Efekt możecie zobaczyć poniżej: 






Komentarze

Popularne posty