wtorek, 5 maja 2015

Placuszki szpinakowe

Składniki na około 5 kotlecików:
- 5 kostek mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej/żytniej)
- 50 dag twarogu
- 1 łyżka ziół prowansalskich, pół płaskiej łyżeczki czosnku i odrobina pieprzu ziołowego.

Przygotowanie: 
- Podduszamy na wodzie szpinak, aby móc swobodnie dodać go do całej masy.
- Dodajemy do miseczki wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
- Smażymy na patelni.

* Fajnym pomysłem jest nałożenie ja 1 placuszek np. kawałka szynki, sałaty, ogórka, ketchupu i przykrycie drugim. Takie kotleciki możemy zawinąć w folię aluminiową i zapakować do swojego lunchboxa :) 



Przepis nietrudny, a szybki :) 


Chyba nie podawałam właściwości szpinaku, a zatem:
  • 100 gram ma zaledwie 15 kalorii, 0.4 gramy tłuszczu, 2.7 gramy węglowodanów, 2.3 gramy białka oraz 2.3 gramy błonnika.
  • Zawiera żelazo (jednak nie jest ono tak przyswajalne jak to obecne w produktach strączkowych czy w mięsie). Generalnie, żelazo jest cennym pierwiastkiem, ponieważ przyczynia się do produkcji erytrocytów i transportuje tlen w organizmie. 
  • Dodatkowo znajdziemy w nim: magnez, wapń, fosfor, cynk. 
  • Dzięki obecności potasu, zaleca się spożywanie szpinaku osobom z nadciśnieniem 
  • Jeżeli chodzi o witaminy, posiada na pewno: wit. C, B1, B2, B6, E, 
  • Bogaty w antyoksydanty/przeciwutleniacze, które mają działanie m.in antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
  • Uwaga: zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z jonami wapnia tworzy szczawian wapnia, dlatego nie powinny spożywać go osoby z kamicą nerkową, aby zapobiec powstawaniu nowych kamieni. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz