Pieczone meksykańskie pierogi

Już od dawna miałam ochotę na pieczone pierogi z farszem w stylu meksykańskim.

Swoje pierożki zrobiłam z mieszanki mąki pełnoziarnistej i pszennej. Od razu zaznaczam, że użycie mąki pełnoziarnistej zmienia trochę smak ciasta, moim zdaniem na gorszy. Ja sama użyłam 1 szklanki tej mąki i jak dla mnie to już było za dużo. Jeżeli ktoś kosztem wartości odżywczych woli skorzystanie z produktu pełnoziarnistego, to nic nie stoi na przeszkodzie.

Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- Płaska łyżeczka sody oczyszczonej, soli i papryki mielonej słodkiej.
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1. 5 szklanki mąki pszennej
- Łyżka siemienia lnianego (opcjonalnie)

Składniki na farsz:
- Opakowanie pomidorów z puszki
- 3/4 szklanki kukurydzy (użyłam konserwowej)
- 1 szklanka fasoli czerwonej również z puszki
- 1 cebula
- Połowa średniej papryki
- 250 gram piersi z kurczaka (czyli miej więcej pojedynczy filet)
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawy: pieprz cayenne, pieprz ziołowy, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, czosnek granulowany, imbir.


Przygotowanie farszu:

  • Kroimy w drobne kawałki: czosnek, cebulę, pierś z kurczaka. 
  • Pierś przyprawiamy płaską łyżeczką papryki mielonej słodkiej i odrobiną soli. 
  • Najpierw podsmażamy czosnek, po kilku minutach (4-5), dodajemy cebulkę, również smażymy to 5 minut, dodajemy pierś z kurczaka i teraz całość podsmażamy 10 minut.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę i puszkę pomidorów (całość dusimy 10 minut)
  • Po tym czasie dokładamy odsączoną kukurydzę i fasolę. Przyprawiamy: szczyptą pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaską łyżką oregano, bazylii, 1 łyżeczką papryki słodkiej oraz połową łyżeczki czosnku, 
  • Dusimy całość jeszcze 5 minut. 
  • Odstawiamy farsz do ostygnięcia. 
Przygotowanie ciasta:

  • Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy ciasto.
  • Dzielimy ciasto na kilka części, rozwałkowujemy na płasko. Wycinamy od szklanki okręgi (ja chciałam zrobić większe pierogi, więc użyłam kubka o sporej średnicy, tutaj opcjonalnie możecie sobie wybrać wielkość waszych pierożków.

- Ciasto nadziewamy farszem, zlepiamy pierożki (należy uważać, aby nie nałożyć za dużo, ponieważ pierogi nam się rozlecą).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20/25 minut (aż do zarumienienia skórki).






Komentarze

  1. Mmm smakowite pierożki, lubię meksykańskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto jest obrzydliwe, mimo, iż wyglądają naprawdę świetnie. nie polecam, sama wyrzuciłam wszystkie :) a robiłam tylko z mąki pszennej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż mogę powiedzieć, jednym ciasto może wyjść, a innym nie. Może źle dobrałaś składniki czy o czymś zapomniałaś lub po prostu nie są to Twoje smaki :> Te pierożki, to zdecydowanie moje klimaty i trudno mi sobie wyobrazić, że mogłyby być tak nie dobre, by je wyrzucić.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty