Piernikowe ciasto z powidłami.

Dawno nie było nic na słodko, więc dzisiaj przepis na: w połowie pełnoziarniste ciasto piernikowe z powidłami :-).
Potrzebujemy:
- 1 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżek oleju
- 2 jajek
- 1 czubatej łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 czubatych łyżeczek kakao.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Dodatkowo posypałam wierzch sezamem, ale można to pominąć. 

+ Powidła śliwkowe. Niestety sezon na śliwki rozpocznie się dopiero za jakieś 2 miesiące. Ja w zeszłym roku zrobiłam sobie kilka słoiczków takich powideł poprzez duszenie śliwek z cukrem około 30 minut. Zawekowałam i akurat na dzisiejsze ciasto się przydały. W sklepie oczywiście też znajdziecie, ale wiadomo; domowe = najlepsze.

Przygotowanie:

- Generalnie przygotowanie jest bardzo proste, bo polega tylko na miksowaniu i dodawaniu składników. Od razu możemy zacząć nagrzewać piekarnik na 180 stopni, bo wszystkie czynności związane z robieniem ciasta, nie zajmą nam zbyt wiele czasu. Najpierw do garnka wbijamy 2 jajka, dodajemy cukier i miksujemy.
- Kolejno wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Znowu miksujemy. 
- Teraz czas na olej, przyprawę do piernika, kakao i sodę oczyszczoną. Te składniki możemy już wymieszać w garnku łyżką.
- Całość wlewamy do blaszki (keksówki; moja ma ok. 30 cm długości i około 12 cm szerokości).
- Jeżeli chcemy, wierzch posypujemy sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym czy innymi ulubionymi dodatkami.  
- Pieczemy około 40 minut. 

Po upieczeniu, trzymamy jeszcze chwilę ciasto w piekarniku, czekamy aż odrobinę wystygnie. Przekrawamy je na pół. Na dolny spód wykładamy powidła i przykrywamy górnym. Gotowe!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty