czwartek, 9 lipca 2015

Jogurtowo-truskawkowe lody



Ameryki tym przepisem nie odkryłam, lecz chodzi tu bardziej o główny motyw bloga: zdrowo, szybko, smacznie. Dzielę się inspiracją, po to by w następnym poście pokazać Wam różnicę między lodami domowymi, a sklepowymi, w których nierzadko znajdujemy ogrom chemicznych, niezdrowych substancji, jednocześnie zachęcając Was do częstszego przyrządzania domowego zamiennika! :)


Potrzebujemy:
  • Około 500 gram truskawek (zdjęcie z boku)
  • 1 kubeczka jogurtu naturalnego
  • Opcjonalnie miód do dosłodzenia
Przygotowanie:
  • Blenderujemy umyte truskawki, kolejno wlewamy do nich jogurt i wszystko razem mieszamy. Sprawdzamy słodkość i ewentualnie dosładzamy. Masę wlewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażarki.

Właściwości truskawek:
- 100 gram to około 30 kcal, 0.7 gram białka, 0.4 gram tłuszczu, 7 gram węglowodanów, 1.8 gram błonnika.
- Są cennym źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu. Zawierają również żelazo, cynk i mangan.
- Z witamin znajdziemy w nich: witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, B11 czyli kwas foliowy, który wzmacnia nasz układ nerwowy, łagodzi stres, wpływa na nasze samopoczucie. Jest niezbędny do działania naszego układu krwiotwórczego.
- Zawierają bromelinę, która ułatwia trawienie oraz spalanie tłusczów.
- Są owocami zasadotwórczymi, więc odkwaszają organizm.
- Obniżają poziom cholesterolu (frakcji LDL), zmniejszają ryzyko miażdżycy.
- Działają moczopędnie, co znajduje zastosowanie w pozbyciu się toksyn z organizmu, dlatego polecane są przy problemach z nerkami lub z wątrobą. 
- Mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu regulują poziom cukru we krwi. 
- Zawierają fitocydy, które mają właściwości bakteriobójcze.
- Dzięki obecności wielu witamin i pierwiastków działają korzystnie na ogólne wzmocnienie organizmu, poprawiają stan naszej cery, paznokci, włosów, oczyszczają, odtruwają i co ważne: są smaczne, zatem skoro już końcówka sezonu na truskawki, nie zmarnujcie tego i korzystajcie! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz