Jogurtowo-truskawkowe lody
Potrzebujemy:
- Około 500 gram truskawek (zdjęcie z boku)
- 1 kubeczka jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie miód do dosłodzenia
Przygotowanie:
- Blenderujemy umyte truskawki, kolejno wlewamy do nich jogurt i wszystko razem mieszamy. Sprawdzamy słodkość i ewentualnie dosładzamy. Masę wlewamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażarki.
Właściwości truskawek:
- Są cennym źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu. Zawierają również żelazo, cynk i mangan.
- Z witamin znajdziemy w nich: witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, B11 czyli kwas foliowy, który wzmacnia nasz układ nerwowy, łagodzi stres, wpływa na nasze samopoczucie. Jest niezbędny do działania naszego układu krwiotwórczego.
- Zawierają bromelinę, która ułatwia trawienie oraz spalanie tłusczów.
- Są owocami zasadotwórczymi, więc odkwaszają organizm.
- Obniżają poziom cholesterolu (frakcji LDL), zmniejszają ryzyko miażdżycy.
- Działają moczopędnie, co znajduje zastosowanie w pozbyciu się toksyn z organizmu, dlatego polecane są przy problemach z nerkami lub z wątrobą.
- Mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu regulują poziom cukru we krwi.
- Zawierają fitocydy, które mają właściwości bakteriobójcze.
Komentarze
Prześlij komentarz