Kasza jaglana z pietruszką, słonecznikiem i warzywami
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jaglana (4 -5 łyżek)
- Kilka listków pietuszki i lubczyku (niestety nie policzyłam konkretnej ilości, ale można sobie zobaczyć na zamieszczonym zdjęciu, po lewej stronie jest pietruszka, po prawej lubczyk)
- 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu ziołowego, odrobina czosnku granulowanego, zioła prowansalskie
- Mrożone warzywa na patelnię (ok. 150 gram/ 1/3 opakowania)
- Łyżka słonecznika
Przygotowanie:
- W jednym garnku gotujemy kaszę jaglaną, zaś na patelni dusimy warzywa.
- Podczas gotowania kroimy pietruszkę i lubczyk w drobne kawałki.
- Gdy kasza wchłonęła już większość wody, dodajemy kilka listków lubczyku, kukrumę, czosnek, sól i pieprz ziołowy, zaś gdy woda wyparuje całkowicie, zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy łyżkę słonecznika, pokrojoną pietruszkę i lubczyk. Energicznie mieszamy.
- Jeżeli chodzi o warzywa, to po około 10 minutach przyprawiamy je tylko ziołami prowansalskimi (najlepiej wybrać jest warzywa z marchewką, gdyż moim zdaniem pasuje ona idealnie do kaszy). Dusimy je jeszcze około 7-10 minut do uzyskania miękkości.
Na koniec dodam kilka słów o pozytywnych właściwościach niepozornej pietruszki. Ma ona działanie silnie oczyszczające - oczyszcza krew z toksyn, a do tego naszą cerę (leczy trądzik, wyprsyki). Popularna z faktu, że zawiera spoto witaminy C, beta karoten, ponad to witaminę A oraz żelazo. Działa napotnie i przeciwgorączkowo, więc warto zadbać o ten składnik w swojej diecie podczas przeziębienia. Ma działanie antyseptyczne (zapobiegające zakażeniom) oraz moczopędne. Większość swoich właściwości traci podczas długiej obróbki w wyskich temperaturach, dlatego warto jeść ją na surowo.
Komentarze
Prześlij komentarz