czwartek, 2 lipca 2015

Kasza jaglana z pietruszką, słonecznikiem i warzywami

Na blogu nie zamieszam skomplikowanych przepisów, ale pewnie zdążyliście już to zauważyć. Chodzi o to, żeby było szybko, smacznie i zdrowo. Nie zanczy to oczywiście, że nie będę starała się rozwijać bloga o przepisy nieco bardziej skomplikowane. Na razie szybkie gotowanie było mi na rękę z powodu ograniczonej ilości czasu, być może niedługo się to zmieni.

Składniki na 1 porcję:
  • Kasza jaglana (4 -5 łyżek)
  • Kilka listków pietuszki i lubczyku (niestety nie policzyłam konkretnej ilości, ale można sobie zobaczyć na zamieszczonym zdjęciu, po lewej stronie jest pietruszka, po prawej lubczyk)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pieprzu ziołowego, odrobina czosnku granulowanego, zioła prowansalskie
  • Mrożone warzywa na patelnię (ok. 150 gram/ 1/3 opakowania)
  • Łyżka słonecznika
Przygotowanie:
  • W jednym garnku gotujemy kaszę jaglaną, zaś na patelni dusimy warzywa. 
  • Podczas gotowania kroimy pietruszkę i lubczyk w drobne kawałki.
  • Gdy kasza wchłonęła już większość wody, dodajemy kilka listków lubczyku, kukrumę, czosnek, sól i pieprz ziołowy, zaś gdy woda wyparuje całkowicie, zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy łyżkę słonecznika, pokrojoną pietruszkę i lubczyk. Energicznie mieszamy. 
  • Jeżeli chodzi o warzywa, to po około 10 minutach przyprawiamy je tylko ziołami prowansalskimi (najlepiej wybrać jest warzywa z marchewką, gdyż moim zdaniem pasuje ona idealnie do kaszy). Dusimy je jeszcze około 7-10 minut do uzyskania miękkości.



Na koniec dodam kilka słów o pozytywnych właściwościach niepozornej pietruszki. Ma ona działanie silnie oczyszczające - oczyszcza krew z toksyn, a do tego naszą cerę (leczy trądzik, wyprsyki). Popularna z faktu, że zawiera spoto witaminy C, beta karoten, ponad to witaminę A oraz żelazo. Działa napotnie i przeciwgorączkowo, więc warto zadbać o ten składnik w swojej diecie podczas przeziębienia. Ma działanie antyseptyczne (zapobiegające zakażeniom) oraz moczopędne. Większość swoich właściwości traci podczas długiej obróbki w wyskich temperaturach, dlatego warto jeść ją na surowo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz