wtorek, 25 sierpnia 2015

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem


Naleśniki są jak dla mnie idealne na każdy posiłek w ciągu dnia. Opcja ze szpinakiem jest na pewno bardziej obiadowa niż śniadaniowa, a z dodatkiem kabanosa, kurczaka może być naprawdę bardzo sycąca. Tutaj jest opcja z samym farszem szpinakowym i 3 naleśniki spowodowały, że się nie mogłam się ruszać z przejedzenia. 


Słyszałam już, że wiele osób rezygnuje z jedzenia naleśników będąc na diecie - bo smażone, bo tłuste. Ja zaopatrzyłam się już jakiś czas temu w specjalną patelnię do placków, która wymaga dosłownie kilku kropel oleju, naleśniki ładnie odchodzą od powłoki i nie ociekają tłuszczem. Polecam sobie zafundować, a robienie naleśników, omletów, placuszków przestanie być w końcu udręką :)


Składniki na naleśniki (3 sztuki):
- 4 spore łyżki mąki pełnoziarnistej
- Pół szklanki mleka i wody gazowanej (po około 70 ml)
- 1 jajko
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na farsz:
- 6 kostek mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 opakowania sera feta
- Pieprz ziołowy, czosnek granulowany i odrobina ulubionych ziół (np. bazylia, oregano) do smaku.
- Opcjonalnie: kabanos, podsmażona/duszona/gotowana pierś z kurczaka.


Przygotowanie:

  • Najpierw przygotowujemy farsz: obieramy ząbki czosnku, kroimy je na drobne kawałki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • Po 2-3 minutach dodajemy nasz szpinak. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy przyprawy.
  • Wyłączamy ogień i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Gdy farsz jest już gotowy miksujemy wszystkie produkty na naleśniki i smażymy.
  • Wykładamy farsz na naleśniki i gotowe :)







3 komentarze:

  1. A co daje woda gazowana? :D Pierwszy raz się z nią spotykam, nigdy nie słyszałam o tym! To jakiś patent? :D

    OdpowiedzUsuń