sobota, 19 września 2015

Ciasteczka z kaszy jaglanej

Idealne, lekkie, smaczne, zdrowe o delikatnie maślano-miodowym smaku. Takie właśnie są te ciasteczka, dlatego polecam uskutecznić przepis :)



Taka mała uwaga na początku: do tych ciastek użyłam dość dużo dodatków takich jak: siemię lniane, żurawina, wiórki kokosowe, słonecznik - bo korzystałam z tego, co miałam, jednak jeżeli Wy czegoś nie lubicie lub nie macie, to nie ma obowiązku dodawania danego produktu (polecam jedynie skorzystać z wiórek kokosowych, bo idealnie zgrywają się z ciasteczkami). Do wypieku będą pasowały również wszelkiego rodzaju owoce suszone i orzechy.


Składniki:

- Szklanka suchej kaszy jaglanej do ugotowania
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu i 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek płatków owsianych górkisch
- 2 garstki żurawiny i słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych 
- Kilka kropel aromatu waniliowego 

Przygotowanie:

- Gotujemy kaszę jaglaną, a gdy będzie już gotowa dodajemy do niej: masło, nasze produkty słodzące, jajko, aromat. Wszystko razem miksujemy na w miarę gładką masę.
- Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy.
- Wykładamy na papier do pieczenia po jednej łyżce (możemy również posypać wierzch naszymi dodatkami).
- Pieczemy przez około 20-25 minut w 180 stopniach (czasem pieką się dłużej lub krócej, bo chyba piekarnik mi szwankuje, ale po prostu obserwujcie swoje ciasteczka i wyjmijcie, gdy będą już podpieczone).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz