Ryżowe kotleciki z marchewką
Taka wersja kotlecików zdecydowanie zadowala moje podniebienie, gdy nie mam ochoty na mięso. Polecam wypróbować nawet ze standardowym ryżem.
Składniki:
- Woreczek brązowego ryżu
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki/otrąb pszennych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, sól i pieprz do smaku.
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Najpierw gotujemy ryż, a w międzyczasie obieramy marchew i ścieramy na tarce o małych oczkach (ja starłam na średnich, ale zdecydowanie lepsza konsystencja będzie, gdy zetrzemy ją na mniejszych oczkach)
- Gdy ryż jest już ugotowany: wszystkie składniki z wyjątkiem mąki, mieszamy w jednej misce i blenderujemy. Dodajemy najpierw 2 łyżki mąki/otrąb i sprawdzamy konsystencję, jak jest za rzadka, to dosypujemy mąki/otrąb.
- Smażymy małe kotleciki na oleju.
Kotleciki podałam z surówką na bazie kapusty i marchewki.
Komentarze
Prześlij komentarz