Budyń jaglany z owocami


 
  Co na pierwszym miejscu w swoim składzie mają sklepowe budynie? Zazwyczaj jest to cukier! Więc czemu by nie zrobić własnej, zdrowszej wersji budyniu? Dzisiaj pokażę Wam w jaki sposób możemy zrobić taki kem z kaszy jaglanej, a już niebawem zamieszczę przepis na standardowy, kakaowy i domowy budyń bez dodatku zbędnych składników :)


Na dwie spore porcje potrzebujemy:

  • Saszetki (100 gram) kaszy jaglanej
  • 120 ml mleka (około pół szklanki)
  • 2 łyżek miodu, 2 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli lubimy smak miodu, to posłodźmy tylko nim)
  • 3-4 kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżkę masła 82%
  • Pół łyżeczki cynamonu, łyżeczkę kakao 
  • Kilka śliwek oraz winogron
  • Na wierzch opcjonalnie: pokruszone ciasteczka pełnoziarniste, gorzka czekolada, suszone owoce, orzechy, siemię lniane

Przygotowanie jest bardzo proste:
  • Zagotowujemy kaszę (warto już podczas gotowania umyć i pokroić owoce), kolejno miksujemy/blenderujemy ją z mlekiem na gładką masę (mi osobiście grudki kaszy nie przeszkadzały, więc zblenderowałam ją tylko odrobinę).
  • Stopniowo dodajemy: substancję słodzącą, masło, aromat, cynamon. Dokładnie mieszamy - najlepiej jak kasza jest jeszcze ciepła, gdyż wszystko się ładnie rozpuszcza. 
  • Do osobnej miseczki odkładamy trochę masy i mieszamy ją z łyżeczką kakao.
  • No i układamy: na sam spód kubeczka masę kakaową, później nasze pokrojone owoce i na wierzch masę jasną. Dekorujemy wybranymi dodatkami 



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty