Budyń jaglany z owocami
Co na pierwszym miejscu w swoim składzie mają sklepowe budynie? Zazwyczaj jest to cukier! Więc czemu by nie zrobić własnej, zdrowszej wersji budyniu? Dzisiaj pokażę Wam w jaki sposób możemy zrobić taki kem z kaszy jaglanej, a już niebawem zamieszczę przepis na standardowy, kakaowy i domowy budyń bez dodatku zbędnych składników :)
Na dwie spore porcje potrzebujemy:

- Saszetki (100 gram) kaszy jaglanej
- 120 ml mleka (około pół szklanki)
- 2 łyżek miodu, 2 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli lubimy smak miodu, to posłodźmy tylko nim)
- 3-4 kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżkę masła 82%
- Pół łyżeczki cynamonu, łyżeczkę kakao
- Kilka śliwek oraz winogron
- Na wierzch opcjonalnie: pokruszone ciasteczka pełnoziarniste, gorzka czekolada, suszone owoce, orzechy, siemię lniane
Przygotowanie jest bardzo proste:
- Zagotowujemy kaszę (warto już podczas gotowania umyć i pokroić owoce), kolejno miksujemy/blenderujemy ją z mlekiem na gładką masę (mi osobiście grudki kaszy nie przeszkadzały, więc zblenderowałam ją tylko odrobinę).
- Stopniowo dodajemy: substancję słodzącą, masło, aromat, cynamon. Dokładnie mieszamy - najlepiej jak kasza jest jeszcze ciepła, gdyż wszystko się ładnie rozpuszcza.
- Do osobnej miseczki odkładamy trochę masy i mieszamy ją z łyżeczką kakao.
- No i układamy: na sam spód kubeczka masę kakaową, później nasze pokrojone owoce i na wierzch masę jasną. Dekorujemy wybranymi dodatkami
SUPERR!
OdpowiedzUsuńBędę go zjadł!!
:)))