wtorek, 27 października 2015

Nadziewane gruszki.

Korzystając z darów jesieni postanowiłam zrobić aromatyczne, nadziewane gruszki :)

Składniki:
- Duża gruszka
- 80-100 gram sera twarogowego
- Łyżeczka kakao
- Odrobina cynamonu
- Dodatki: orzechy, siemię lniane, słonecznik.


Przygotowanie:
- Przekrawamy gruszkę na pół wzdłuż ogryzka (tak jak na zdjęciu obok), wydrążamy delikatnie środek (uważajcie tylko, żeby po bokach nie zostało za mało gruszki, by się nie rozpadła).
- Wydrążoną część gruszki mieszamy z twarogiem, kakao, odrobiną cynamonu. Ja wszystko zblenderowałam, by cząstki owocu nie były wyczuwalne.
- Nadziewamy gruszkę naszym farszem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
- Dekorujemy ulubionymi dodatkami.





Właściwości gruszek:

  • Są źródłem błonnika, dlatego powinny spożywać je osoby z zaparciami i chcące poprawić swój metabolizm.
  • Jest źródłem witaminy A wzmacniającej odporność i proces widzenia, witaminy C, która również może zapobiec infekcjom i przeziębieniom, witaminy B1, która dobrze wpływa na pracę mięśni, bierze udział w przemianie węglowodanów, witaminy B2, których niedobór może prowadzić do chorób układu nerwowego i uczucia zmęczenia oraz m.in witaminy B6, E, PP.
  • Jako nieliczny owoc zawiera jod, który jest niezbędny do pracy tarczycy, która jest warzywnym narządem, wydzielającym szereg hormonów. Jego niedobór m.in pogarsza pracę serca, czynność komórek.
  • Znajdziemy w nich bor pozytywnie wpływający na pracę naszego mózgu.
  • Zawierają potas, magnez, sód, cynk, żelazo.
  • Są owocami lekkostrawnymi (szczególnie w postaci poddanej obróbce termicznej), zatem mogą je spożywać osoby z wrażliwym żołądkiem.
  • 100 gram gruszki to ok 60 kcal, 3.2 gramy błonnika, 14 gram węglowodanów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz