sobota, 21 maja 2016

Ciastko śniadaniowe


W drodze wyjątku zacznę dzisiaj od końca - podsumowując: pyszne i aromatyczne śniadanie, idealne na weekend, gdy ma się trochę więcej czasu do dyspozycji. Wbrew pozorom na porannym pieczeniu nie stracimy dużo czasu, bo zaledwie 20 minut, a zapachy podczas pieczenia wprowadzą nas w błogostan :) Taka mała inspiracja na jutrzejsze, a może jeszcze na dzisiejsze śniadanie?



Składniki na 1 foremkę:
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 3 łyżki mleka 
- 1 łyżeczka siemienia lnianego i sezamu 
- 2 łyżki miodu 
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka dżemu 

Przygotowanie:
  •  Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. 
  • Żółtko mieszamy z mlekiem, miodem i miksujemy. 
  • Łączymy obie masy, dodajemy mąkę, sodę, cynamon i delikatnie wszystko razem mieszamy.
  • Do foremki delikatnie posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę (moja forma ma 13 cm średnicy)
  • Na wierzchu układamy sezam i siemię lniane.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-17 minut.
  • Gdy ciasto jest upieczone po kilku minutach wyjmujemy je z foremki, przekrawamy na pół i smarujemy ulubionym dżemem.
A żeby było jeszcze idealniej, na talerzyk skrawamy ulubione owoce i pyszne, zdrowe śniadanie ląduje w naszym żołądku :)







1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, jednak nie mogę się przekonać do tak zdrowego jedzenia. Jestem uzależniona od czekoladowych płatków śniadaniowych z biedronki :D
    Zapraszam Cię serdecznie na: www.kokoszczyk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń