piątek, 17 czerwca 2016

3 koktajle owocowe

Zdecydowanie częściej w mojej diecie występują koktajle w porze letniej, zimą robię je sporadycznie. Pewnie dlatego, że mamy wtedy ograniczoną ilość świeżych owoców i  nie kombinuję aż tak ze smakami - wystarcza mi jogurt + banan i do widzenia :) W lecie owców jest więcej, co wiąże się z większymi możliwościami do modyfikacji smaków. Koktajle/smoothie czy inne musy owocowe, to przede wszystkim skoncentrowane źródło witamin i minerałów - im więcej owoców i warzyw zmiksujemy ze sobą, tym więcej cennych wartości sobie dostarczymy, nie zapominając o przyjemnych doznaniach smakowych! :) Dzisiaj podzielę się Wami pomysłami na 3 koktajle:

1) Truskawkowo-brzoskwiniowy


Składniki (na 2 szklanki po 200 ml):
- 100 g truskawek
- 100 g brzoskwini (1 cała)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego + 3 łyżki mleka 
- Dodatki: opcjonalnie (tutaj: brzoskwinia, żurawina)
*Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy 



2) Arbuzowo-truskawkowy 


Składniki (na porcję 200 ml):
- 100 g truskawek
- 100 g arbuza
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Dodatki (tutaj: orzech brazylijski, słonecznik, rodzynki w czekoladzie)



3) Brzoskwiniowy na mleku sojowym z błonnikiem owsianym (opcja wegańska)



Składniki (na porcję 200 ml):
- 100 g brzoskwini (1 cała)
- 5-6 łyżek mleka sojowego waniliowego 
- Płaska łyżeczka błonnika owsianego (mogą być zwykłe otręby)
- Dodatki (tutaj: orzechy nerkowca, nasiona chia, brzoskwinia)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz