czwartek, 14 lipca 2016

Kasza orkiszowa z kotletami z cukinii

Wakacyjna i pyszna inspiracja na obiad. Pierwszy raz kaszy orkiszowej spróbowałam dopiero jakieś 2 miesiące temu i od tamtej pory stwierdziłam, że jest to moja ulubiona kasza - z wyglądu nieco podobna do jęczmiennej, ale w konsystencji i smaku zupełnie inna. Polecam spróbować. 

Ostatnio było ciacho z cukinii, a teraz pora na obiad. Specjalnie obok siebie zestawiłam te przepisy, żebyście mogli zauważyć uniwersalność tego cudownego warzywka :). Przygotowanie takiego obiadu (jak to na ziarnistą przystało) jest bardzo proste.


Składniki na około 6/7 kotlecików:
- 300 g cukinii
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mąki (ja użyłam żytniej)
- Przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich. 
- 1 cebula
+
- Kasza orkiszowa (ja ugotowałam woreczek- to wychodzi około 4 gałki jak ze zdjęcia)
- Koperek (wedle uznania-nie podaję konkretnej ilości, bo jedni lubią mniej, a drudzy bardziej koperkowe potrawy)
- Kilka oliwek
- 1 łyżeczka majonezu


Przygotowanie:
  • Proponuję zacząć od wstawienia wody na kaszę, a kolejno od starcia cukinii na tarce (na małych oczkach) - nie polecam miksować cukinii na gładką masę, gdyż wtedy konsystencja kotletów jest zupełnie inna i trudniej się je smaży.
  • Do startej cukinii należy dodać pokrojoną cebulkę, jaja, przyprawy, a na koniec mąkę (jeżeli cukinia wydzieliła sporo wody, to przed dodaniem przypraw koniecznie ją odsączcie).
  • Kasza pewnie już się gotuje, a więc wy w tym czasie zajmijcie się smażeniem kotletów na niewielkiej ilości tłuszczu i krojeniem koperku oraz oliwek na mniejsze kawałki. Kotlety należy smażyć jakieś 3 minuty z każdej strony na niewielkim ogniu (cukinię można jeść na surowo, więc nie bójcie się niedosmażenia). 
  • Do ugotowanej kaszy dodać koperek, majonez, połowę pokrojonych oliwek. Całość wymieszać
  • Kiedy wszystko jest gotowe wyłożyć kotlety i kaszę, którą na wierzchu przyozdabiamy pozostałymi oliwkami. 

Smacznego! 







5 komentarzy:

  1. Kasza orkiszowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka przez co jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu i makaronów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki olej polecasz do smażenia potraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście smażę na oleju kokosowym nierafinowanym, oleju rzepakowym i maśle klarowanym :) Szczególnie polecam ostatni wariant, gdyż nadaje potrawom przyjemny, maślany posmak, a temperatura dymienia jest na tyle wysoka, że spokojnie możemy na nim smażyć.

      Usuń
  3. Też bardzo polecam orkisz. Mnóstwo fajnych dań można z niego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń