niedziela, 18 września 2016

Tartaletki owsiane z serkiem ricotta i żurawiną

  Jedno z najprzyjemniejszych drugich śniadań jakie miałam okazję upiec w przeciągu ostatnich tygodni. Polecam z czystym sumieniem wszystkim osobom lubiącym zdrowe słodkości. Tartaletki zawierają jedynie naturalnie występujące cukry, w tym erytrytol, który jest substancją słodzącą naturalnego pochodzenia otrzymywaną na drodze fermentacji glukozy. Jest to słodzik praktycznie nie zawierający kalorii (ok. 0.1 g/ 100 g produktu), ma niski indeks glikemiczny, przez co nie powoduje skoków insuliny we krwi, a w stosunku do czystej sacharozy daje 75% słodyczy. Nie zostawia nieprzyjemnego  posmaku w ustach, nie powoduje próchnicy, więc zachęcam do wypróbowania. Serek ricotta jest serkiem serwatkowym, niedojrzewającym, delikatnym w smaku, idealnym do smarowania pieczywa, deserów czy potraw wytrawnych. Ricotta to źródło wapnia, selenu, witamin z grupy B i łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej (dlatego powinien być szczególnie doceniany przez sportowców i przez mamy dbające o wartości odżywcze w diecie swoich dzieci). 

Składniki na 2 tartaletki lub jedną większą (spód):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 mały banan
- 1 jajko
- 40 g daktyli (garść)
- 50 g słonecznika łuskanego

Masa serowa:
- 100 g sera ricotta
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 30 g żurawiny suszonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny 
Do dekoracji: odrobina pestek słonecznika, kilka kolorowych winogron 

Przygotowanie:
- Jeżeli użyjecie płatków owsianych górskich, to polecam je najpierw trochę zblendować na mniejsze części. Daktyle należy namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut, kolejno pokroić na mniejsze kawałki, a słonecznik chwilę prażyć na suchej patelni (+/-3 minuty). 
- Kolejno trzeba wymieszać w misce: płatki, jajko, daktyle, słonecznik (trochę można odsypać i zostawić do dekoracji) i banana, którego dokładnie  należy rozgnieść, gdyż to dzięki niemu uda Wam się uzyskać lepką konsystencję ciasta. 
- Spód formy delikatnie można posmarować olejem (ja użyłam oleju kokosowego) i wyłożyć przygotowaną masą, którą oczywiście trzeba należycie ugnieść i uformować na kształt tarty.
- Piec 20 minut w 180 stopniach, a w międzyczasie w miseczce wymieszać serek ricotta, erytrytol, żurawinę i świeżo wyciśnięty sok cytrynowy. 
- Kiedy tartaletki są gotowe od razu można wyłożyć na nie serek i nasze dodatki. Gotowe! :)

Najlepiej smakuje delikatnie ostygnięta. Smacznego. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz