sobota, 29 października 2016

Dyniowe muffiny bez sacharozy

Jak już na Ziarnistym instagramie wspomniałam: jesień bez wypieków z dyni, to nie jesień! Dlatego wykorzystuję jej walory smakowe i odżywcze na każdym kroku: ciasto z dyni, babeczki, placuszki, budyń - a więc na słodko i na wytrawnie. Uniwersalne warzywa, to najlepsze warzywa. Z czystym sumieniem polecam te muffinki, bo nie zawierają w sobie nic niezdrowego.

Składniki na 9 muffinek:
- 300 g dyni
- 2 jajka
- 3 łyżki maki gryczanej
- 3 łyżki mąki żytniej/pełnoziarnistej
- 4 łyżki erytrolu
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- Płaska łyżeczka cynamonu i sody oczyszczonej
+ słonecznik i orkisz ekspandowany (na wierzch do posypania) - 1 lub 2 łyżki.

Przygotowanie: 

  • Dynię zatrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do niej pozostałe składniki (w tym uprzednio rozdrobnionego banana). Całość dokładnie wymieszać, wlać masę do formy na babeczki, posypać wierzch dodatkami. 
  • Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 



8 komentarzy:

  1. Hej, przyszłam z vintedów z wątku :) Podoba mi się wygląd bloga, jedyne co byś mogła zrobić to może poprawić prawą kolumne? Dużo tu wszystkiego.

    A co do treści - mega podobają mi się zdjęcia! Bardzo ładnie i czysto to wygląda <3

    ________________________________________________________________
    http://tastemyart.blogspot.com
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź i pochlebną opinię :) Będę działała!

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Sprawdziłam! :) Smacznie i oryginalnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się pochwalę, że trochę przepis zmodyfikowałam i dodałam odrobinę kakao ;) powiem Wam, że też jest dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na sezon i też zrobię wersję czekoladową! :)

      Usuń
  4. jesienny przysmak... mmmmniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dyniowy sezon :) fajne cuda można z dyni zrobić :) zachęcająco wyglądają te muffiny

    OdpowiedzUsuń