poniedziałek, 17 października 2016

''Krokiety'' z kalafiora z kaszą kuskus, warzywami i masłem orzechowym


Moim zdaniem największy atut większości przepisów na blogu, to przede wszystkim fakt, że są to proste i krótkie przepisy. Oczywiście jeżeli chodzi o wartości dietetyczne, to też staram się, żeby były to potrawy atrakcyjne, ale nie mogę wychwalać wszystkich posiłków, które tutaj zamieszczam, bo jeden jest zdrowszy, drugi mniej i ku wyjaśnieniom: doskonale wiem, że smażonych potraw powinno się unikać, ale jestem niemalże pewna, że dzięki zbilansowanemu odżywianiu wszystko to, co ''złe'' z tego posiłku zostanie zneutralizowane, zatem spokojnie, można sobie od czasu do czasu jeść smażone rzeczy.

Kasza kuskus jest delikatna w smaku dzięki czemu idealnie komponuje się     z dość suchym i ciężkim masłem orzechowym. Ten smak to zaskoczenie miesiąca, polecam wypróbować :). 



Składniki na 1 porcję:
Krokiety:
- 200 g ugotowanego kalafiora,
- 1/2 cebulki (30 g),
- 1 jajko,
- Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie (po 1 łyżeczce), pieprz ziołowy, czubryca (po 1/3 łyżeczki), szczypta soli morskiej lub himalajskiej,
- 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- Tłuszcz do smażenia (polecam masło klarowane - nadaje przyjemnego, maślanego posmaku kotlecikom).
Kasza: 
- 4 łyżki kaszy kuskus,
- po 2 łyżki groszku i kukurydzy konserwowej,
- kilka oliwek,
- 1 łyżka masła orzechowego.


Przygotowanie: 
- najpierw należy zblendować kalafior, cebulkę, jajo wraz z przyprawami, a kolejno dodawać sukcesywnie po łyżce mąki, sprawdzając gęstość masy (chodzi o to, aby z masy udało się ulepić pożądany kształt). Smażyć ''krokiety'' po 3-4 minuty z każdej strony. 
- w międzyczasie zalać wrzątkiem kaszę i odczekać aż wchłonie całą wodę i jeszcze jak jest ciepła od razu dodać masło, kukurydzę i groszek i dokładnie wymieszać. Na wierzch ułożyć oliwki. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz