niedziela, 12 marca 2017

Ciasto kokosowo-ryżowe | bezglutenu



Podobno wyszło pyszne. Sama spróbowałam tylko kawałek na ciepło, reszta się rozeszła w mgnieniu oka, także chyba niedługo zrobię jakąś powtórkę z rozrywki.  Ciacho dobre dla wszystkich zdrowych i tych z nietolerancją lub alergią na gluten. Nie rozwala się, nie kruszy, nie zawiera dodatku czystej sacharozy, można jeść je jako batoniki, zapakować do lunch boxa, dać Waszym bliskim jako mały gest. Proste w przygotowaniu, szybkie i smaczne - czyli tak jak Ziarnista lubi najbardziej. 

Składniki:

  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 6 łyżek substancji słodzącej (1 łyżka melasy trzcinowej, 5 łyżek erytrolu/ksylitolu)
  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka wody gazowanej - dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, gdyż mąka kokosowa chłonie bardzo dużo płynów. Wodę można zastąpić mlekiem.
  • 3 łyżki rozpuszczonego w kąpieli wodnej oleju kokosowego 
  • 1 spory, dojrzały banan 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sezam i siemię lniane do posypania wierzchu ciasta 


Przygotowanie:
  • Nie ma tutaj zabawy z oddzielnym miksowaniem jaj z cukrem, suchych i mokrych składników i tak dalej, i tak dalej. Prosto i szybko wystarczy wymieszać wszystkie produkty (jedyny mankament, to rozdrobnienie banana, co można łatwo wykonać już w garnku ze składnikami poprzez rozgniecienie go widelcem lub łyżką), wylać całość do keksówki, posypać sezamem i lnem. Piec 30 minut w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz