środa, 12 kwietnia 2017

Kakao i czekolada - właściwości

To tak z okazji dzisiejszego dnia czekolady :) Cobyście z uśmiechem jedli ten smakołyk, bez myślenia o zbędnych kilogramach. Jeżeli chce się czerpać z czekolady najwięcej, to trzeba umiejętnie dokonać właściwego wyboru będąc na zakupach w sklepie. Najlepsze czekolady, to te które mają największą zawartość kakao - ja w swoim sklepie dorwałam taką, która ma 99% i jest wspaaaaniała :) Jest też jeszcze inna alternatywa... surowe ziarna kakao. Opcja najlepsza z najlepszych! Ziarna są produktem nieprzetworzonym, zawierającym najwięcej przeciwutleniaczy i dobrodziejstw. Jeżeli zdecydujecie się na zakup takich ziaren, to muszę Was uprzedzić, że w smaku są one specyficzne, mają posmak lekko metaliczny jak dla mnie, ale jak dodaję do owsianki czy na inny ciepły wyrób, to smakują całkiem dobrze (wszystko jest kwestią gustu i upodobań smakowych). Generalnie zachęcam do wypróowania! Oczywiście, skrajności w każdą stronę są złe, dlatego też nie zadręczajcie się zjedzoną porcją mega słodkiej, Waszej ulubionej czekolady. Wszystko jest dla ludzi. 
Wróciwszy do właściwości, natknęłam się na ciekawy artykuł wyjaśniający dlaczego kakao poprawia humor? Należy zacząć od tego, że jest źródłem polifenoli: flawonoidów, katechin, kwasu chlorogenowego, amin biogennych, pierwiastków i innych związków biologicznie aktywnych, do których należy m.in anandamid, będący neuroprzekaźnikiem z grupy psychoaktywnych kannabinoidów. Wydziela się podczas snu, relaksu, wysiłku fizycznego i odpowiada za uczucie euforii i szczęśliwości :). Kolejnym związkiem jest fenyloetyloamina, którą z jednej strony podejrzewa się o wywoływanie bólu migrenowego, a z drugiej o poprawę nastroju i pobudzenie - również jest neuroprzekaźnikiem wydzielającym się wraz z endorfinami podczas wysiłku fizycznego. Znowu zaznacza się tutaj istotną kwestię dawki - za dużo anandamidu i fenyloetyloaminy może powodować pogorszenie się formy psychicznej. Kakao poprawia humor, bo podobnie jak daktyle jest źródłem tryptofanu - aminokwasu niezbędnego do wydzielania hormonu szczęścia. Obecność wyżej wymienionych związków stwierdza się u osób szczęśliwie zakochanych. Flawonoidy zawarte w kakao korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz krwionośny (magnez poprawia pracę serca, wzmacnia jego siłę). Z pierwiastków znajdziemy w nim również: żelazo, chrom, wapń. 
Reasumując, kakao najlepiej wpływa na: 
- koncentrację
- poprawę nastroju, redukcję stresu i wyczerpania psychicznego, fizycznego
- pobudzenie
- ochronę przed wolnymi rodnikami
- układ krążenia i serce

Tutaj zamieszczam źródła, z których m.in korzystałam, zachęcam do uzupełnienia wiedzy:

1.Kobus-Cisowska J., i wsp., Evaluation of the antioxidant activity of cocoa samples available on the market, Probl Hig Epidemiol 2014, 95(1): 138-142. --> http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-1-138.pdf
2.Kwolek G. i wsp., Infl uence of anandamide, the endogenous agonist of cannabinoid receptors on the circulatory system, Postepy Hig Med Dosw. (online), 2005; 59: 208-218
3. Patelska M., Nebesny E., Właściwości odżywcze i aspekty prozdrowotne czekolady, Zeszyty naukowe, Chemia spożywacza i Biotechnologia, 2003. 
4. file:///C:/Users/ASUS/Downloads/articles20170412191125_66738.pdf


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz