Kasza jaglana z serem halloumi, mango i rukolą

Słów kilka o serku halloumi:
Staje się to dość popularny produkt. Przypuszczam, że jeszcze ze 2 miesiące i w internecie pełno będzie przepisów na jego wykorzystanie. Jest to półtwardy, elastyczny ser pochodzący z Cypru (ciekawostką jest fakt, że tylko Cypr ma prawo do jego wytwarzania). Pozyskiwany bywa z mleka owczego lub z jego mieszanki z mlekiem kozim i krowim. Najczęściej stosowany dodatek do serka, to mięta, jednak ja znalazłam wersję z bazylią. Ma wysoką temperaturę topnienia, dlatego może być podsmażany czy grillowany (bez dodatku tłuszczu) i szczerze powiem, że wtedy smakuje najlepiej! Pokrojony i spożyty bez obróbki smakuje strasznie słono. Cena za ok. 250 g, to 10 zł - mi wystarcza na 3 porcje.
Wartości odżywcze podane na 100 g:
Kcal: 321
Tłuszcz: 25 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16g
Białko: 22g
Węglowodany: 1.9, w tym cukry: 1.6
Sól: 2.6 g
Wartości odżywcze podane na 100 g:
Kcal: 321
Tłuszcz: 25 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 16g
Białko: 22g
Węglowodany: 1.9, w tym cukry: 1.6
Sól: 2.6 g
Składniki na 1 porcję:
- 50 g kaszy jaglanej suchej do ugotowania (lub jeśli ktoś gotuje kaszę w woreczkach, to pół ugotowanego już worka)
- 70 g mango
- 2 garście rukoli
- 1 łyżka oleju lnianego
- 4 plasterki sera halloumi (z bazylią)
Przygotowanie:
- Ser podsmażyć lub podgrillować - po około 3 minuty z każdej strony.
- Wymieszać w garnku ciepłą (nie gorącą) kaszę jaglaną z rukolą i olejem lnianym.
- Pokroić mango
- Na kaszy jaglanej położyć owoc i podsmażony/grillowany ser.
Komentarze
Prześlij komentarz