5 produktów na odporność + przepis na napar wzmianiający

Moi drodzy, może ten najokropniejszy sezon na przeziębienia i grypy się powoli kończy, ale w związku z tym, że o odporność należy dbać ZAWSZE, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, postanowiłam dodać krótki post o produktach wzmacniających. Zachęcam również do zrobienia przepysznego naparu herbacianego, który rozgrzewa, wzmacnia i poprawia odporność








Składniki na litrowy dzbanek:
  • 2 łyżki herbaty czarnej liściastej / 2 saszetki
  • 2 łyżki suszonych/liofilizowanych owoców (ja użyłam mixu, zdjęcie obok)
  • 20-30 g imbiru świeżego 
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/2 cytryny 
Przygotowanie:
  •  Imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać owoce, herbatę i zalać wrzątkiem. Odczekać około 30 min. aż napar ostygnie, po tym czasie wyjąć ewentualne saszetki i dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz miód (ja nie lubię zbyt słodkich herbat, zatem opcjonalnie można dodać trochę więcej miodu). 



Jeśli miałabym napisać Wam 5 produktów, których moim zdaniem nie może zabraknąć w diecie na odporność, byłyby to: IMBIR, CHRZAN, MIÓD/PROPOLIS, CZOSNEK, KISZONKI. 
Regularne - w rozumieniu nawet codzienne spożywanie wyżej wymienionych produktów naprawdę może zdziałać cuda. 


Dlaczego imbir? Ponieważ zawiera substancje, a przede wszystkim olejki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ponadto działa antyoksydacyjnie, przeciwcukrzycowo oraz hipolipemizująco - to znaczy: obniżająco poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Już tutaj napomknę, że im produkty jest mocniejszy, ostrzejszy, intensywniejszy w smaku zawiera więcej składników bioaktywnych o właściwościach bakteriobójczych. Za ostry i korzenny smak imbiru odpowiada składnik o nazwie zingiberen.
Dlaczego chrzan? W chorobach górnych dróg oddechowym, problemach z zatokami, oskrzelami może działać cuda. Wąchanie świeżego chrzanu udrażnia nos - moim zdaniem wykazuje działanie lepsze niż niejedne kropelki do nosa! Chrzan dostarcza witaminy C, wzmacniających odporność fitoncydów, lizozymu i alkoholu fenyloetylowego. Wydaje mi się, że jest to produkt całkiem znany i lubiany, ale jednak za rzadko stosowany, ponieważ niestety najczęściej sięga się po niego jedynie ''od święta''. UWAGA: osoby cierpiące na ostry nieżyt żołądka, marskość wątroby, posiadające problemy z nerkami i tarczycą powinny unikać spożywania chrzanu.  
Dlaczego miód/propolis? Za sprawą tego, że zawierają wspaniałe przeciwzapalne, bakterio- i wirusobójcze składniki. Regularne spożywanie produktów pochodzących od pszczół działa immunostymulująco - substancje czynne w nich zawarte działają korzystnie na poziom immunoglobulin. 
Dlaczego czosnek? Allicyna! Silny przeciwzapalny, przeciwbakteryjny związek siarkowy, dzięki któremu czosnek fantastycznie wzmacnia odporność oraz reguluje podstawowe procesy komórkowe układu immunologicznego. 
Dlaczego kiszonki? Ponieważ dzięki nim w organizmie namnażają się dobre bakterie, których jedną z głównych funkcji jest eliminowanie patogenów i hamowanie rozwoju bakterii gnilnych.


Źródła naukowe:
1. Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Znaczenie żywieniowe imbiru, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 1. -> http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%201/Bromatologia%201_2016%20s%20057-063.pdf
2. Godlewska M., Świsłocka R., firykochemiczne i prozdrowotne właściwości miodów pochodzących z rejonu podlasia, Kosmos. Problemy nauk biologicznych,  64(2), 2015 ->http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2015/347.pdf
3. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne., Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812.
3. http://www.dbc.wroc.pl/Content/23749/Popiela-Pleban_E_doktor_105_DBC.pdf?handler=pdf

Komentarze

Popularne posty