Gryczano-orzechowe ciasto bezglutenowe
Spontaniczne pieczenie, to najlepsze pieczenie 😊 Jestem zwolenniczką szybkich, prostych przepisów, dlatego i tym razem mam dla Was przepis na ciasto w 10 minut + czas pieczenia (30 min). Ciasto jest z dodatkiem mąki gryczanej, która jest wyczuwalna w smaku, zatem jeśli nie lubicie gryki użyjcie mąki ryżowej/kokosowej. Dodatkowo konsystencja jest zwarta, więc możecie zapakować je na wynos/na drugie śniadanie lub zjeść na podwieczorek.
Składniki:
- 120 g masła orzechowego (im większa procentowa zawartość orzechów, tym lepiej)
- 1 jajko
- 60 g mąki gryczanej + 30 g mąki ryżowej + 40 g mąki kokosowej | oprócz mąki gryczanej można użyć samej mąki kokosowej lub samej mąki ryżowej (łącznie 70 g)
- 3 łyżki ksylitolu/erytrolu
- 1 banan
- Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wody
- Na wierzch: łyżka płatków migdałowych, łyżka surowego kakao - można zmodyfikować i wierzch posypać np. sezamem, lnem, orzechami, żurawiną.
- Opcjonalnie do przełożenia ciasta: 3 łyżki dżemu truskawkowego (można użyć innego smaku). W tym przypadku dżem to jedyne źródło cukru białego, ale oczywiście można skorzystać z zamiennika bezcukrowego.
Przygotowanie:

- Banan rozgnieść widelcem, dodać masło orzechowe, jajko, wodę. Całość wymieszać.
- Do masy dodać mąki, substancje słodzącą i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać.
- Przelać masę do keksówki. Posypać wierzch dodatkami i włoży masę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta odczekać około 10-15 min. przekroić je na pół, posmarować dżemem i ponownie złożyć.
UWAGA: ciasto w piekarniku rośnie, dlatego nie przejmujecie się jeżeli warstwa wyłożonej do keksówki masy jest cienka.
Komentarze
Prześlij komentarz