Odchudzający makaron z mąki konjac?
Jest to produkt nie zawierający żadnych alergenów, zatem osoby z alergią/nietolerancją na gluten, mleko (i inne) mogą go spożywać.
Makaron ma dość nieprzyjemny zapach, ale po odlaniu "zalewy" i opłukaniu go wodą, zostaje trochę zneutralizowany. Produkt chłonie smaki sosów (sam w sobie mimo nieprzyjemnego zapachu jest bez smaku), dlatego ja postanowiłam zaserwować go z pesto bazyliowym, a drugiego dnia z sosem mięsnym. Ostatnią porcję wymieszałam pół a pół z kaszą jaglaną i również byłam zadowolona z efektu.
Wartości odżywcze
Korzeń konjac jest źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie - glucomannanu, któremu przypisuje się właściwości obniżające poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego, LDL (spożycie 3 g glukomannanu/dzień), oczyszczające jelita z toksyn oraz wspomagające procesy trawienia. Ów błonnik jako prebiotyk wspomaga rozrost korzystnej mikroflory oraz pęcznieje w żołądku, powodując uczucie sytości [1,2].
Udało mi się znaleźć informacje, że glukomannan ekstrahowany z rośliny może wpłynąć na indukcję odpowiedzi immunologicznej, tym samym wzmacniając układ odpornościowy [4]. Ponadto stosowany żeń-szeniem amerykańskim zwiększał skuteczność leczenia cukrzycy typu 2 (działanie regulujące poziom cukru we krwi)[3].
Udało mi się znaleźć informacje, że glukomannan ekstrahowany z rośliny może wpłynąć na indukcję odpowiedzi immunologicznej, tym samym wzmacniając układ odpornościowy [4]. Ponadto stosowany żeń-szeniem amerykańskim zwiększał skuteczność leczenia cukrzycy typu 2 (działanie regulujące poziom cukru we krwi)[3].
Czy warto?
1. Chen M., i in., Effect of Dietary Acidolysis-Oxidized Konjac Glucomannan Supplementation on Serum Immune Parameters and Intestinal Immune-Related Gene Expression of Schizothorax prenanti, Int I Mol Sci, 18(12), 2017
2. Hoang Vi Thanh Ho i in., A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B, The American Journal of Clinical Nutrition, 105(5), 2017, 1239.
3. Jenkins i in., Co-administration of a konjac-based fibre blend and American ginseng (Panax quinqufolius L.) on glycaemic control and serum lipids in type 2 diabetes: a randomized controlled, cross-over clinical trial, Eur J Nutr, 2017.
4. Onitake T., i in., Polverized konjac glucomannan ameliorates oxazolone induced colitis in mice, European Journal of Nutririon, 54(6), 2015
Komentarze
Prześlij komentarz