Bezglutenowe ciasto bananowe
Gdyby ciasto bardziej wyrosło, nazwałabym je chlebkiem bananowym😊, ale postanowiłam przełożyć masę do dłuższej formy, dzięki czemu łatwiej się je kroi i transportuje. Już kiedyś chyba pisałam, że spontaniczne pieczenie, to najlepsze pieczenie. Na uczelni się teraz nie obijam, więc dla umilenia życia postanowiłam upichcić poniższe pyszności :)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki masła klarowanego/ghee - jest to masło oczyszczone, dlatego może być stosowane w przypadku osób z nietolerancją laktozy lub kazeiny!
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka ksylitolu - opcjonalnie
- 3 łyżki nasion słonecznika, 3 łyżki orzechów (u mnie mix orzechów włoskich i laskowych).
Przygotowanie:
- Banana zblendować, masło klarowane roztopić.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (zostawić tylko orzechy i 1 z 3 łyżek nasion słonecznika)
- Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pozostałymi nasionami słonecznika i rozdrobnionymi orzechami
- Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz