Bezglutenowe ciasto bananowe


Gdyby ciasto bardziej wyrosło, nazwałabym je chlebkiem bananowym😊, ale postanowiłam przełożyć masę do dłuższej formy, dzięki czemu łatwiej się je kroi i transportuje. Już kiedyś chyba pisałam, że spontaniczne pieczenie, to najlepsze pieczenie. Na uczelni się teraz nie obijam, więc dla umilenia życia postanowiłam upichcić poniższe pyszności :) 


Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody 
  • 3 łyżki masła klarowanego/ghee - jest to masło oczyszczone, dlatego może być stosowane w przypadku osób z nietolerancją laktozy lub kazeiny!
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka ksylitolu - opcjonalnie
  • 3 łyżki nasion słonecznika, 3 łyżki orzechów (u mnie mix orzechów włoskich i laskowych).
Przygotowanie:
  • Banana zblendować, masło klarowane roztopić.
  • Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (zostawić tylko orzechy i 1 z 3 łyżek nasion słonecznika)
  • Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pozostałymi nasionami słonecznika i rozdrobnionymi orzechami
  •  Piec przez 30 minut w 180 stopniach. 












Komentarze

Popularne posty