Wegańskie lody bananowo-kokosowe

Jest to przepis wegański | bez dodatku cukru |
Składniki:
- 300 g dojrzałych bananów
- 250 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody mineralnej
- 1 łyżka masła orzechowego/20 g orzechów - opcjonalnie
Przygotowanie:
1.Banany dojrzałe pokroić na małe kawałki i zamrozić.
2. Po 4-5 h lub na drugi dzień zmiksować/zblendować banany z mleczkiem kokosowym i wodą (po wyjęciu z zamrażarki można poczekać 5 min., żeby banany trochę zmiękły). Jeżeli dodajecie masło orzechowe/orzechy, to właśnie jest ten moment :). Całość wymieszać.
3. Przełożyć masę do opakowania po lodach i włożyć do zamrażarki.
4. Po około 4 godzinach przemieszać masę i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotowe!
Szacuję, że lodów wychodzi średnio na 4/5 porcji.
Lody znajdujące się na poniższym zdjęciu zaserwowałam z truskawkami i pastą pistacjową.
Całość (z masłem orzechowym) kcal: 767
Białko: 11,7 g
Tłuszcz: 46,3 g
Węglowodany: 74,2
Błonnik: 6,6
1 porcja; 192 kcal - przy założeniu, że całość to 4 porcje.
Białko: 2,9 g
Węglowodany: 18,6 g
Tłuszcze: 11,6 g
Błonnik: 1.7g
Potas: 460 mg
Magnez: 70 mg
Smaczne i zdrowe, czego więcej trzeba na upalne, letnie dni?:D
OdpowiedzUsuń