Kotlety z batata

Uwielbiam bataty. Nie tylko ze względu na ich smak, ale również dlatego, że są zdrowe. Bataty swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi o właściwościach przeciwutleniających. Karotenoidy wykazują właściwości przeciwnowotworowe (profilaktyka nowotworów skóry/raka piersi). W ciepłych porach roku komórki skóry narażone są na uszkodzenia wywołane promieniowaniem słonecznym, dlatego warto zadbać o ich regenerację, także wszelkie produkty bogate w beta-karoten są jak najbardziej wskazane! :) Bulwy batata dostarczają przede wszystkim węglowodanów, ale również wielu witamin i składników mineralnych (wykaz głównych składników zamieściłam pod przepisem). Za sprawą tych cennych związków bataty świetnie sprawdzają się w profilaktyce miażdżycy czy chorób układu krążenia. Ponadto mają nieco niższy indeks glikemiczny (ok. 50) niż ziemniaki, spowalniają wchłanianie cukrów i mogą zwiększać insulinowrażliwość, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby z insulinoopornością. 


Składniki: 
Batat - 230 g 
Mąka gryczana - 40 g 
Olej kokosowy = 5 g 
Przyprawy - czubryca czerwona, czosnek w proszku, sól himalajska, opcjonalnie czarnuszka/kiełki/mikroliście do posypania. 

Przygotowanie:
Przepis jest jak zwykle nieskomplikowany i szybki 😊
1. Batata obierz, pokrój w plastry i ugotuj do miękkości (najlepiej na parze).
2. Zblenduj batata dodaj czubrycę czerwoną, opcjonalnie użyj soli, pieprzu, papryki wędzonej i czosnku. 
3. Uformuj kotlety i obtocz w mące (zamiast gryczanej można użyć płatków owsianych bezglutenowych 
4. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.

5. Wierzch możesz posypać kiełkami.



Kcal:385
Białko: 9,69 g
Tłuszcz: 6.03 g
Węglowodany: 74 g
Błonnik: 7,7
Potas: ok. 430 mg
Magnez: ok. 91 mg
Cynk: ok. 1.5 mg
Wapń: ok. 70 mg


Więcej do poczytania: https://www.researchgate.net/profile/Barbara_Sawicka3/publication/264129575_Wlasciwosci_zdrowotne_i_znaczenie_gospodarcze_batata/links/53cf9d180cf2fd75bc59df2e/Wlasciwosci-zdrowotne-i-znaczenie-gospodarcze-batata.pdf

Komentarze

  1. Muszę zapamiętać, bo to danie w sam raz dla nas!
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dziś na obiadek z Twojego przepisu, wyszły delikatne i bardzo smaczne :) Na pewno jeszcze zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty