Zupa na bazie soku pomidorowego


Cieszę się z dobrodziejstw jesieni🍁, więc teraz w mojej kuchni najczęściej goszczą: kalafior, buraki i brokuł 🥦Dzisiaj chciałam podzielić się przepisem na szybką i prostą zupę na bazie soku pomidorowego.
Warto przy tym wszystkim dodać, że porcja takiej zupki, to świetna prewencja nowotworów (przede wszystkim nowotworu prostaty, co powinno zainteresować mężczyzn). A to wszystko za sprawą soku pomidorowego i zawartego w nim składnika bioaktywnego o nazwie likopen. Sok pomidorowy nie dyskryminuje kobiet😃 - powstaje coraz więcej badań odnoszących się do neutralizowania komórek rakowych w gruczole piersiowym. Likopen, to silny przeciwutleniacz, a więc zmiata nadmiar wolnych rodników, ochraniając nasz organizm przed uszkodzeniami, które powodują w komórkach naszego ciała.
Zachęcam mocno do wypijania butelki soku o pojemności 300 ml dziennie!

Ps. Więcej likopenu mają przetwory pomidorowe poddane obróbce termicznej, pamiętajcie :)


Składniki na 1 szybką porcję:
  • 300 ml soku pomidorowego 100%.
  • 200 g kalafiora.
  • 3 łyżki ciecierzycy ugotowanej lub z zalewy.
  • Kurkuma (1/2 łyżeczki), trochę curry, trochę papryki mielonej słodkiej i czubrycy czerwonej. A dla lubiących pikanterię - można dodać szczyptę pieprzu cayenne. 
  • 1 łyżka serka mascarpone, ale można go zamienić na gęsty jogurt/ser twarogowy.
  • Czarnuszka.

Przygotowanie:
1. Do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj umytego i pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora. Gotuj około 5 min.
2. Po tym czasie dorzuć ciecierzycę i przyprawy, gotuj kolejne 5 min.
3. Wyłóż zupę do miski, dodaj serek i posyp czarnuszką. 


Kalorie: 246 
Białko: 12,4 g
Węglowodany: 30,1 g
Tłuszcz:11,8 g
Błonnik: 8,7 g
Potas: 1200 mg (około 30% dziennego zapotrzebowania!)
Wapń: 55 mg
Magnez: 54 mg
Cynk: 1,3 mg

Komentarze

Popularne posty